Invigningen blev folkfest

12:00 Många samlades för att se invigningen av Textile Fashion Center. Med klarblå himmel, strålande sol och storbandet Bohuslän Big Band på scen var förutsättningarna på topp.  Landshövding Lars Bäckström invigningstalade med fina och stora ord.

12.12. Lars Wallin hyllade Borås som Textilstad: ”Det är nästan så att man är ledsen att man inte själv är student när man ser den här fantastiska byggnaden och alla möjligheter som studenterna får ta del av. Jag tycker att det är underbart att Borås tar tillbaka sin position som ledande textilstad och inte bara förlitar sig på sitt textila arv.”

12.20  Alla företrädare för de verksamheter som huserar i Textile Fashion Center blev välkomnade upp på scenen. I stället för att klippa -  knöts band, som en symbol för samverkan och en stark framtid.  På bilden finns alla utom en…

12.22 Textilhögskolans prefekt Erik Bresky gjorde en annorlunda entré. Han möttes av publikens jubel när han kom flygandes i luften med det sista bandet.”Det var lite nervöst när jag stod där uppe, men väl över kanten var det bara roligt,” sa en nöjd Erik Bresky efter ceremonin. 

12.37 Invigningen fortsatte inomhus med tårta och kaffe och en hel rad aktiviteter. Marketplace Arena var förvandlad till en redaktion med styling, fotostudio, skribenter, modevisningar och mycket annat. 

13.05 Renata Chlumska fanns på plats i Textile Showroom iförd rymddräkten som tagits fram i samarbete med Smart Textiles. Ulf Grenlöv från Borås passade på att hälsa på henne: ”Det är så roligt att träffa dig, jag har läst så mycket om dig. Du som har bestigit berg måste vara stark!” sa han. 

13.30 Nytt och fräscht med interessanta utställningar och happenings - Textilmuseet lockade alla åldrar.

14.20 Lars Wallin fick en guidad tur av Katrin Tijburg, Clemens Thornquist och Agneta Nordlund Andersson. Han ställde många frågor, kände på olika kvaliteter och pratade med studenterna. På bilden berättar modedesignstudenten Felix Roll  om sin examenskreation. 

15.15 På Textilmuseet kunde man klä ut sig och bli fotograferad av en professionell fotograf, det testade Laila och Maryam. 

15:55 Textildesignstudenternas förhandsvisning av EXIT 14 var ett uppskattat inslag och lockade mycket folk. ”Det har varit fullt upp hela dagen, det är så härligt när man får träffa folk som kan reagera på vad man gjort” sa Malin Bobeck till vänster.