Ljusa utsikter för utbyte med Japan

Joel Peterson är gästforskare hos Professor Hideaki Morikawa

När Joel ansökte om stipendium vågade han inte tro att det skulle bli verklighet. Nu, några månader senare, får han känna av den japanska pulsen. Studiebesök, forskning, resor och möten fyller hans agenda.

- Jag trivs jättebra, det är många nya intryck som jag tar med mig hem, säger han. 

Vad är den största skillnaden mellan Shinshu University och Textilhögskolan?

- På Shinshu är de väldigt teknikinriktade, jag har nog aldrig sett så mycket mät- och testinstrument i hela mitt liv förut. Och laboratorium finns det hur mycket som helst av!

Forskningshöjden inom fiber, komposit och nano är det som utmärker Shinshu University. Forskare, professorer och doktorander arbetar målinriktat för att ta fram ny textil teknik.

- Det är imponerande men samtidigt har Textilhögskolan mycket som de vill veta mer om, som mode, management och retailing – det är en vit fläck på deras karta. Därför tror jag att det här samarbetet kommer vara givande för båda sidor.

Fördelarna med att åka som svensk student till Japan är flera. Förutom att bussen alltid kommer på utsatt tid berättar Joel om en stor inhemsk marknad, strukturerat arbete och vänliga människor som har en positiv uppfattning om Sverige. 

- Ett stort plus för oss är att vi har engelskan med oss på ett helt annat sätt än vad japanerna har. De är faktiskt mycket sämre än vad jag trodde och därför tror jag att vi har ett försprång på den japanska arbetsmarknaden.

Hur gör du dig förstådd då?

- Jag går på japanskakurs men det hjälper inte – de har ju tre alfabet! På något sätt går det bra ändå, med gester och kroppsspråk.

Japan skiljer sig från Sverige på många vis, men det finns också mycket som påminner. Staden Ueda där Shinshu University ligger är en gammal textilstad precis som Borås, om än med silkesproduktion som specialitet. Det går lika mycket studenter där som här och vädret är ungefär likadant.

- I morse vaknade jag av ett jordskalv som fick garderoberna att skallra, det händer inte hemma men det var ganska häftigt.

Den 9 juni kommer representanter från Shinshu University till Sverige för att besöka Textilhögskolan och en rad textil- och modeföretag. De är mycket positiva till ett utbyte.