Margareta Oudhuis, sporttokig professor i arbetsvetenskap

Margareta Oudhuis vid sitt installationstal

Två professorer installerades. Margareta Oudhuis, professor i arbetsvetenskap, och Katriina Byström, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

I sin installationsföreläsning berättade Margareta Oudhuis om forskningsprojektet Top performance: vad kan arbetslivet lära av över tid framgångsrika elitidrottsklubbar? Projektet driver hon tillsammans med Stefan Tengblad, professor vid Högskolan i Skövde. Projektet har varit roligt att jobba med, berättar hon

– Särskilt om man är sporttokig som jag!

I projektet har framgångsrika idrottsklubbar och idrottsledare intervjuats. Margareta Oudhuis berättar att företag har mycket att lära av idrottsföreningarna, som har sin grund i folkrörelseidrott men på många sätt också liknar vinstdrivande företag. Det gör dem till komplexa organisationer.

I projektet listas en mängd framgångsfaktorer. Något som alla framhåller är att visa omtanke om spelarna, så att de kan fokusera på det sportsliga och prestera. Professionell excellens ínom alla områden uppmuntras. Det är något Margareta Oudhuis vill se mer av också i arbetslivet. En stor skillnad är annars, enligt studierna, att informella ledare uppskattas och uppmuntras inom idrotten - inom arbetslivet är de däremot inte alltid lika uppskattade.