Maria tog hem förstaplatsen

Maria Rothman och mönstret "Lillhagen."

"Marias mönster passar fint in i Bemz kollektion genom sitt både klassiska och samtida uttryck. Det tecknade partierna gör sig utmärkt för digitaltryck, och att det dessutom bär på en spännande berättelse gör det ännu mer intressant." säger Katarina Wiklund, textildesigner på Bemz.  

Förstapriset innebär att hennes mönster finns till beskådning i Bemz inspiration store i Stockholm och säljs via nätet i 35 länder.  

Nedan följer tre frågor till Maria Rothman:

Grattis! Vad betyder det här för dig?
- Det betyder supermycket! Det är första gången jag har vågat visa upp vad jag gör och kan för världen utanför Textilhögskolan så jag är så himla glad och tacksam för att det har mottagits så fint!

Var har du hämtat inspiration till ditt mönster?
- Inspirationen kommer från boken "Lillhagenmålarna" av Eva White som handlar om den konstundervisning som pågick under 60-80 talet på Lillhagens psykiatriska sjukhus på Hisingen. I boken visas olika verk upp som skapats i samarbete med en av lärarna, som var grafiker. Vissa av verken var skapade med blyertspenna och jag tyckte att det var inspirerande att blyerts kunde ha så stora känslor och uttryck. Uppgiften var att göra något till digitaltryck som ju kan ge oändligt många nyanser av en färg, så därför ville jag göra något med blyerts i många olika nyanser. Jag tycker också att det blev liksom en fin symbolik till sjukhuset också, ingen ruta är likadan precis som vi människor är.

Vad är nästa steg i din designkarriär?
- Nästa steg blir att göra världens bästa sista år på kandidatutbildningen i textildesign och förhoppningsvis kunna vara med på fler roliga tävlingar och grejer!