Är du motiverad och slutför projekt så är du attraktiv

Anneli Zetterberg började studera på högskola sent i livet, då hon redan hade avverkat 19 år i arbetslivet och hunnit bilda familj. Hon blev klar med utbildningen till energiingenjör för ett år sedan och jobbar idag som säljingenjör på AB Regin i Kållered.

Efter fyraårigt tekniskt gymnasium med bygginriktning fick hon jobb som konsult och senare ritare på ett konstruktionsföretag. Jobb i byggbranschen var det självklara valet för Anneli. Detta var i början på 90-talet. Men så slog byggkraschen till. Anneli blev av med jobbet och tvingades tänka i nya banor. Tillvaron sjöng inte på sista versen för det. Sjöng, det gjorde dock Anneli, som hobby. Hon siktade in sig på en karriär som artist och levde ut sin kreativa ådra. Hon startade ett företag inom evenemangsbranschen. Genom detta fick hon ett uppdrag för Håll Sverige Rent, en del i EU-projektet ”Save the North Sea”.
−Jag skulle driva aktiviteter på Västkusten och åka runt och prata om att båtägare skulle använda alkylatbensin i sina tvåtaktsmotorer. Det var ett helt främmande område för mig, men jag har alltid tyckt att teknik är mycket intressant, så arbetet gick över förväntan. Efter den aktiviteten jobbade jag vidare med ”Den gröna nyckeln” som är en miljödiplomering av hotell. Miljöfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat, men min nyfikenhet till dessa frågor ville inte sina – jag ville helt enkelt veta mer, men när och framför allt hur?

Högskolestudier nu eller aldrig

 Företaget tog dock mycket kraft och hon hade nu familj och barn att räcka till för också.
−Det är tufft att vara egenföretagare och ha småbarn och jag kände att då familjen skulle flytta till Italien för att mannen hade fått ett lockande uppdrag där, var det dags att avveckla företaget. Där blev de kvar i ett och ett halvt år och det var när de skulle återvända hem till Sverige som hon bestämde sig för att studera vidare.
−Nu eller aldrig, tänkte jag. Jag fick ögonen på energiingenjörsutbildningen på Högskolan i Borås.

Det var inte helt lätt att sätta sig i skolbänken igen efter så många år.
−Jag hade inte öppnat matteböckerna på 19 år när jag började på högskolan. Men jag var motiverad. Jag var med på alla föreläsningar och vi hjälpte varandra i klassen. Det är ett tips till er som bestämt er för att plugga. Skapa god stämning i klassen och var med från första dagen.

Tre frågor
Vad utmärker en bra ingenjör?
−Att man ser möjligheter och är korrekt. Att man är motiverad, vetgirig och effektiv. Företaget vill självfallet att man är effektiv.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
−Tja, av de som fullföljde utbildningen i min klass så fick alla jobb. En fullföljd utbildning visar också för arbetsgivaren att man är en person som fullföljer saker och ting. Det är viktigt att vara motiverad. Det är bra att inse att vi alla är olika. Alla är inte Einsteins. En del får slita mera än andra för att klara utbildningen och då gäller det att vara envis.
Vad bör man tänka på som student?
− Var med på föreläsningarna, samarbeta, var envis, ät ordentligt och motionera.

Kvällarna heliga

Mitt i utbildningen fick hon ytterligare ett barn och gjorde ett studieuppehåll på ett och ett halvt år. Starkt motiverad pluggade hon sedan vidare. För att få studiero planerade hon in studietiden ordentligt. Hon satt på biblioteket och såg till att barnen hade barnomsorg de timmar hon behövde fokusera på studierna på dagtid. Kvällarna var heliga och skulle ägnas åt familjen.

Anneli gjorde sitt examensarbete på AB Regin i Kållered. Det projekt hon gjorde gick så bra att hon erbjöds en anställning. Hon är ganska ny på företaget och jobbar just nu som säljingenjör. Det är mycket nytt att lära för att kunna ge kunderna bra support och under vägens gång lär hon sig hur produkterna fungerar.

Anneli Zetterberg

Från: Kållered
Utbildning: Energiingenjör, 2008-2013, med uppehåll för föräldraledighet under studietiden
Jobb: Sales Engineer på AB Regin i Kållered
Har tidigare gjort: Tidigare VD/Ägare på Skandinavia Events AB, Göteborgs projektledare på Stiftelsen Håll Sverige Rent för del i projekten "Save the North Sea" och "Den Gröna Nyckeln”, Byggingenjör på VBK Konsulterande ingenjörer.

AB Regin är ett företag inom fastighetsautomation. De tar fram, utvecklar och marknadsför produkter (HVAC) och system som skapar bra inomhusklimat.

Text och foto: Solveig Klug