Emma valde en studietermin i Tyskland

Emma Strömblad läser sista året på högskoleingenjörsutbildningen industriell ekonomi – logistik. Hon funderade på utbytesstudier tidigt under utbildingen och hösten 2013 blev det av. Tyskland kändes som det lämpligaste landet eftersom hon hade läst tyska i grundskolan och på gymnasiet. Högskolans partneruniversitet i Reutlingen i södra Tyskland låg inom räckhåll och kurser i logistik och en intensivkurs i tyska planerades in.

−På universitetet var det inga problem med språket eftersom undervisningen på mina kurser var på engelska och lärarna där talar jättebra engelska.

Verklighetsnära kurs

En kurs som Emma tyckte speciellt bra om var en där studenterna under en intensiv vecka fick jobba med ett ”case” och där hela kursen var uppbyggd som ett riktigt företag där ”milestones” skulle nås och redovisas och där en ”chef” var den man konsulterade.
−Det var som att få ett reellt uppdrag även om vi löste uppgifterna via ett dataprogram, berättar hon.

Reutlingen påminner i storlek om Borås. Staden är mysig och lättorienterad. Universitetet ligger inom bra räckhåll för lokaltrafik. Det hon saknade var tillgång till universitetsbiblioteket där hon gärna hade suttit och pluggat. Just då renoverades detta som studenterna fick sitta på bänkar i korridorerna.

Emma upplevde inte studietempot som speciellt tungt. Ovant var det dock att alla kurser tentas under en vecka i slutet av terminen.

Resan ner till Reutlingen gick lätt och väl på plats fick Emma en kontaktperson.
−Man tilldelas en personlig fadder som man kan vända sig till om det är något man undrar över. Min fadder var jättetrevlig.

Studentlivet i Reutlingen fungerade fint eftersom staden ligger granne med den större studentstaden Tübingen. Det är dit studenterna i Reutlingen tar sig när de vill känna lite mer puls.

Överraskad av studentkorridorslivet

Boendet blev en utmaning för Emma eftersom hon skulle bo i studentkorridor för första gången. 
−Först var jag skeptisk, för här hemma har jag egen lägenhet och vill ha saker och ting på mitt sätt. Nu var vi 18 studenter som skulle dela kök, dusch och toa. Men det gick faktiskt bra. Vi var som en stor familj. Ville man umgås satte man sig i köket och ville man vara i fred satte man sig i sitt rum.

Emma Strömblad 
Ålder: 24
Utbildning: Industriell ekonomi - logistikingenjör
Utbytesstudier: Erasmus utbytesstudier vid Reutlingen University, Tyskland, höstterminen 2013.

Efter tentorna i slutet av januari var det dags att åka återgå till studierna på Högskolan i Borås.
−Det var faktiskt lite svårt. Klasskompisarna hade läst kurser som inte jag hade läst. Det kändes som om jag hade missat något, men de i klassen sa att jag inte hade det och att jag ju hade fått uppleva sådant som inte de hade. Men man kommer nog snart in i studierna här hemma igen.

Emma fick en minnesvärd termin och rekommenderar andra studenter att ta chansen att åka på en utbytestermin till Reutlingen. Det är en trevlig stad med trevliga människor. Och man får massor av nya vänner över hela världen.

Hon bjuder också på ett par praktiska tips för den som är på väg till Reutlingen.
−Åk inte ner på en söndag, för då är alla affärer är stängda och du kan stå utan mat första natten. Kolla efter rum eller lägenhet så fort som möjligt efter att du fått besked om att du fått klartecken för utbytesstudier.

Text och foto: Solveig Klug, Privat