Bytte Borås mot Kapstaden

Jennifer och Malin pluggar sista terminen på sjuksköterskeutbildningen. Tack var det stipendium de fått via Minor Field Studies (MFS) gör de sin uppsats i Kapstaden.

– Vi har sett framemot detta länge, ända sedan vi hörde att möjligheten fanns. Att kunna göra en del av utbildningen utomlands är en fantastisk chans som jag hoppas fler studenter tar, berättar Jennifer och får medhåll av Malin.

– Jag skulle rekommendera detta till alla – alla dagar i veckan.

Vecka 49 kommer Jennifer och Malin instagramma från Kapstaden på@hogskolaniboras

Att det skulle bli just Kapstaden var inte självklart, men när de såg en översikt över de utvecklingsländer det går att göra MFS i, så föll båda spontant för Sydafrika. Via en Facebook-grupp för svenskar i Sydafrika kom de i kontakt med en kvinna i Kapstaden. Hon hjälpte dem att hitta den lägenhet som de nu delar med ett sydafrikanskt par från Johannesburg.

Väl förberedda

Förberedelserna inför uppsatsskrivandet påbörjade Jennifer och Malin i mars, i samband med att de skulle göra sin MFS-ansökan. För att samla in underlag till sin uppsats hade de bestämt sig för att genomföra intervjuer med sjuksköterskor som arbetar med HIV-positiva ungdomar. När de väl kom till Kapstaden i mitten av oktober blev det en nervös väntan på att få tillstånd att genomföra intervjuerna. Jennifer och Malin mailade och ringde flera gånger och blev lovade svar, men ingen hörde av sig.

 – Till slut åkte vi till sjukhuset och sökte upp kvinnan som skulle hjälpa oss. Då ordnade det sig jättebra. Vi fick tillåtelse att genomföra intervjuerna på bara en dag och talade med åtta sjuksköterskor vid en HIV/AIDS-klinik.

Titeln på uppsatsen är ”Nurses’ experiences of preventive work with HIV infected adolescents” och handlar om det preventiva arbetet mot ungdomar som är HIV-positiva.

– Det är helt klart ett mervärde att ta del av sjuksköterskornas berättelser på plats, de har helt andra erfarenheter vad gäller HIV än vad vi har i Sverige. Något vi lärt oss genom intervjuerna och som verkligen förvånar är att det är frivilligt att testa sig för HIV. Det innebär att många unga väljer att inte göra HIV-testet, de vill helt enkelt inte veta om de bär på viruset.

Stort tålamod

Men det är inte bara intervjuerna med sjuksköterskorna som ger ett mervärde. Bland annat har Jennifer och Malin lärt sig ett nytt uttryck.

– This is Africa – ja, det lärde vi oss ganska snabbt när vi kom hit, säger de med ett leende.

– Det är mycket som är annorlunda mot Sverige och ibland kan det vara väldigt tålamodsprövande att vara här. Det har varit en del svårlösta problem och situationer, men även om det är jobbigt ibland så är det helt klart värt det. Allt löser sig till slut, säger Malin och Jennifer tillägger.

– För trots att vi var ute i god tid och förberedde oss noga redan i våras så föll de sista bitarna på plats först efter att vi varit i Kapstaden ett par veckor. Det visar hur viktigt det är att vara på plats i landet för att få de rätta kontakterna och framför allt för att få svar.

Förberedande kurs

När man beviljas ett MFS-stipendium, måste man gå en förberedande kurs som anordnas av SIDA.

5 tips till dig som ska iväg på MFS
1) Planera ditt examensarbete i god tid
2) Var beredd på att du kan få omprioritera när du väl är på plats i landet
3) Ha tålamod – allt löser sig
4) Läs på om landet du åker till
5) Våga var ledig också, ta vara på tiden och se dig omkring

– Det var tre intensiva dagar då vi höll på från morgon till kväll. Vi fick en bra grundkunskap i och med kursen och en bakgrund till vad MFS innebär. Kursen behandlade också en del praktiska saker, etiska dilemman och säkerheten.

Sydafrika är verkligen ett kontrasternas land, det märks inte minst i Kapstaden. Lyxiga bostadsområden varvas med kåkstäder, där barnen sparkar fotboll i vägrenen till motorvägen. Utanför Jennifer och Malins hus är soptunnorna fastkedjade och gås dagligen igenom av fattiga människor. Dessutom är kriminaliteten hög efter mörkrets inbrott och det har Jennifer och Malin fått egna erfarenheter av.

– Paret vi delar lägenhet med berättade för oss häromdagen att deras kompis blivit knivskuren och skjuten på parkeringen vid KFC, Kentucky Fried Chicken, inte långt ifrån vår lägenhet. Det känns så klart väldigt obehagligt, samtidigt som vi är förberedda på att det kan vara så här. Vi är försiktiga och följer de rekommendationer som finns.

Uppleva landet

Jennifer och Malin kommer att tillbringa total nio veckor i Kapstaden, och enligt tidsplanen kommer de bli klara med sin uppsats. Men de hinner även se sig omkring och uppleva kulturen. De har rest runt och bland annat besökt Godahoppsudden och på favoritstranden Camps Bay har de varit flera gånger.

– Synd bara att Atlanten är så kall här, det blir max 15 grader i vattnet. Några långa bad blir det inte. Det är väldigt vackert här, men nu när vi har varit här ett tag så har vi nästan vant oss. Vi försöker påminna varandra om det, så att vi inte missar att njuta.

Läs mer om utlandsstudier för dig som är student på Högskolan i Borås.

Text och foto: Jennifer Tydén