Det nya livet i USA

Tobias Richards

Hur har terminen på Berkeley varit så här långt?

– Det har varit en spännande termin med många nya intryck. Jag har varit delaktig i en klass för seniors (sista året på deras fyraåriga bachelorprogram) i kemiteknik. Kursen baseras på att studenterna i grupper själva ska genomföra en litteraturstudie över möjligheter att tillverka några olika produkter. Efter studien ska de själva designa och kostnadsuppskatta processen och påvisa risker och etiska överväganden tillsammans eventuell miljöpåverkan.

Hur är undervisningen uppbyggd?

– Vi har två föreläsningar i veckan som behandlar olika centrala begrepp inom området och till det kommer enskilda möten med varje grupp. I princip alla studenter är mycket motiverade och siktar på att få höga betyg, vilket innebär en hög närvaro på lektionerna och att de gör alla inlämningsuppgifter enligt bästa förmåga samt ser till att de kommer in i tid. Vi har nu kommit så långt i kursen att studenterna genomför en presentation inför resten av klassen och det är roligt att se hur mycket tid de lägger ner på att få till bra presentationer.

Hur fungerar det att ha familjen med?

– Det är alltid lite nervöst att åka med hela familjen, samtidigt som det är jättekul att de fick öjlighet att följa med. Jag har tre barn som går i skolan, allt från elementary till high school (motsvarande grundskola och gymnasium). Det har varit en omställningsperiod för dem och de fick jobba ganska mycket, speciellt i början, för att hänga med. De har alla jobbat hårt för att det ska fungera och tagit ansvar för att få ut så mycket som möjligt av sin vistelse här. Det hade inte varit möjligt att få det att fungera på ett bra sätt om jag inte haft min fru med mig som ser till att allting flyter på. Framför allt med barnens skolgång och läxläsning, men även med allt annat som ska göras på hemmaplan.

Vad vill du skicka med andra som funderar på möjligheten att arbeta en period utomlands?

– Det är en mycket lärorik tid med många upplevelser. Det mesta går att ordna på plats varthän man än åker och de man möter är oftast väldigt hjälpsamma. Så det gör ingenting om inte allting fungerar precis som man planerat. Se till att saker du verkligen behöver, såsom pass och visum, är i sin ordning och försök att få tid på plats innan du börjar jobba för att kunna ordna med praktiska saker som skolor, bankkonto, körkort och annat.

Läs mer

Tobias Richards skriver regelbundet i sin blogg.

Här hittar du mer information om STINT.

Text: Erik Holmlund

Foto: Ulf Nilsson