Hållbarhet i fokus när Kronprinsessan besöker högskolan

Hållbarhet genomsyrar såväl högskolans verksamhet som dess forskning. Hållbarhetsperspektivet finns med som en röd tråd inom de olika forskningsområdena oavsett om det handlar om textil och mode, vårdvetenskap, bioteknik eller företagsekonomi. Detta kommer Kronprinsessan ta del av under fredagen.

– Det är jättekul och hedrande att Kronprinsessan vill besöka Högskolan i Borås, och att hon är intresserad av att ta del av den forskning vi bedriver inom hållbar utveckling. Det är fantastiskt att hon vill träffa så många forskare som nu får tillfälle att presentera sin forskning, säger Martin Hellström, prorektor vid Högskolan i Borås

Besöket inleds med lunch tillsammans med representanter från högskolan, Borås Stad och Borås näringsliv. Därefter blir det en visning av Smart Textiles, ett forskningsprogram och innovationssystem inom textil vid Högskolan i Borås. Där får hon bland annat veta mer om den gula klänningen – världens första klädesplagg av återvunnen bomull. Hon kommer också få veta hur man kan använda tyg för att rena vatten.

Forskarcafé

Besöket forsätter med ett forskarcafé där Kronprinsessan får lyssna på när fyra framstående forskare berättar om sina olika forskningsprojekt inom social hållbarhet, hållbar konsumtion och resursåtervinning.

Sista punkten för dagen blir en visning i Handelslabbet där hon får ta del av framtidens handel och den professionsnära forskning som bedrivs vid högskolan inom handelsområdet. Där kommer hon bland annat att få stiga in i ett virtuellt provrum.

Kronprinsessans besök är en del av ett längre besök i länet (Extern länk)

Text: Anna Kjellsson
Foto: Erik Holmlund