Kamran Rousta tvåa i Forskar Grand Prix

Finalisterna i Forskar Grand Prix, 2014.

Forskaren Kamran Rousta stiger ut på scenen på rockklubben Debaser i Stockholm och håller upp ett snöre med sopor framför sig, sopor som kan återvinnas. Han berättar vilken skillnad för miljön återvinning av hushållssopor gör. Han förklarar att kostnaden för samhället minskar när vi sopsorterar och att kommunerna kan öka hushållens återvinning med små medel, exempelvis genom att flytta återvinningsstationerna närmare hemmen. Han pratar passionerat om vår roll i avfallshanteringen och han vinner både publikens och juryns hjärtan.

Kamran Rousta, adjunkt och forskare vid högskolan i Borås, fick samma poäng av juryn (5, 5 och 4) som vinnaren. Efter en 30 sekunders snabbrepris röstade även publiken. Vann gjorde Michael Braian som forskar om CAD/CAM-tekniker inom tandvården vid Malmö högskola.

– Det kan vara bra att komma tvåa, se bara på Darin, säger en mycket nöjd Kamran Rousta med ett skratt efteråt.

Från början var de 54 forskare ute i landet som tävlade. I finalen var de åtta. Allt de gjort under sina år som forskare berättade de om på fyra minuter vardera, så spännande fängslande och intressant som möjligt. Det handlade om allt från stickad metall, attofysik, elektroniska ögon och förnybar plast.

– Det har varit jättebra. Vi är alla vinnare som har varit med, nu kan vi presentera vår forskning på ett bra sätt. Det är viktigt när man till exempel söker forskningsmedel. Det har också varit jättebra att coachas i, och träna på, att presentera min forskning. Dessutom har jag redan fått flera förfrågningar från media så det är ett bra sätt att sprida sin forskning på, säger han.

Finalen arrangeras av de fyra statliga forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova tillsammans med Vetenskap & Allmänhet.

Mer information

Hela tävlingen kommer att läggas upp på Ur play samt www.forskargrandprix.se.

Text: Anna Kjellsson

Foto: Erik Cronberg