Brasilianska intryck av Borås: lugnt, rent och välorganiserat

Vinícius Ramos and Pedro Souza Filho

– Jag har alltid gillat de nordiska länderna, och då särskilt Sverige, säger Vinícius Ramos, som är här för att studera ämnen inom Resource Recovery. Det är hög livskvalitet i Norden och bra utbildningssystem. Därför blev jag genast sugen på att söka när jag såg erbjudanden om att studera i Sverige via Science without Borders.

Han studerar till kemiingenjör i Brasilien, men är särskilt intresserad av avfallshantering och hur man kan omvandla avfall till något nyttigt. Därför passar det bra att under ett år kunna läsa Energy Recovery Processes och Termodynamik i Borås.
– Det är väldigt bra att ta vara på avfall och utnyttja det som en resurs, säger han. Det behöver vi verkligen börja med i Brasilien.

Pedro Souza Filho är i Borås för att göra en doktorsavhandling och kommer att stanna i fyra år. Han har bott utomlands förr.
– Ja, jag är nog en riktigt ”utomlandare”, säger han. Jag trivs verkligen med att lära känna nya miljöer och kulturer. Jag var i Frankrike under ett år av min bachelorutbildning. Nu ska jag alltså vara här i fyra år och det känns mycket spännande. Jag ska doktorera på hur man med hjälp av en svamp kan omvandla industriavfall till en superabsorbent.

Han fick tips av sin handledare om att Högskolan i Borås var bra på området Resource Recovery.

Det första intrycket

Både Pedro och Vinícius anlände till Sverige vid höstterminens början, så de har nu hunnit landa och sortera lite i sina första intryck.
– Det är så lugnt, rent och välorganiserat här, säger Vinícius Ramos. Trots att min hemstad, Barão de Cocais, är mycket mindre än Borås är den mycket livligare.

– En sak som är lite konstig här jämfört med miljonstaden Natal, som jag kommer ifrån, är att det är så många affärer och ställen som håller stängt på kvällarna, säger Pedro Souza Filho.

Språkfrågan är också något som de funderar en del på.
– Det är fantastiskt att det bedrivs undervisning på engelska här, säger Vinícius Ramos. På det viset kan man ju ta emot studenter från hela världen!

– Men svenska verkar vara ett ganska svårt språk, säger Pedro Souza Filho. Jag hoppas kunna lära mig det ändå, och ska börja en svenskkurs snart.

– Jag har redan börjat läsa svenska, säger Vinícius Ramos. Det finns så många språkljud i svenska som är svåra både att uttala och höra skillnad på: sk-, sch-, sj- och tj-, till exempel. Hittills kan jag enbart känna igen siffror när jag hör svenskar tala, men jag hoppas kunna lära mig språket.

– Och jag börjar förstå det som står på varorna i affären, säger Pedro Souza Filho. Det underlättar när man ska köpa mat. Många saker heter likadant som på engelska, så det är faktiskt inte så svårt.

Bra stämning på högskolan

Fakta
Science without Borders är ett huvudsakligen regeringsstött brasilianskt stipendieprogram där studenter, lärare och forskare får möjlighet att lägga något eller några år utomlands. Sedan förra året finns Sverige med bland de länder som de samarbetar med. Det här läsåret är första gången som Högskolan i Borås tar emot personer från Science without Borders. Det handlar om tre personer till att börja med: studenten Vinícius Ramos samt forskarna Pedro Souza Filho och Marisa Borges.

De har fått tag på studentbostäder alldeles nära högskolan. Via Science without Borders får de resor och hyra betald. De får också pengar för mat, litteratur och andra omkostnader.

På högskolan träffar de både svenskar och utländska studenter och kollegor, och de tycker att det är ganska lätt att få kontakt med folk. De har också lagt märke till att det är en bra stämning mellan lärare och studenter och att lärarna ber om att få feedback från studenterna, för att kunna förbättra sin undervisning.

– En stor skillnad för mig är att det bara är en del av tiden som är schemalagd med föreläsningar, säger Vinícius Ramos. Det känns jättehärligt, och jag tror inte att det kommer att vara några större problem att hänga med i undervisningen. I Brasilien har vi föreläsningar och andra aktiviteter varenda dag och ska sedan hinna med att plugga.

En sak som båda hoppas på är att de ska få se snö.
– Det verkar vara så vackert och häftigt, säger Pedro Souza Filho.

Text och foto: Lena Fredriksson