Stipendium gjorde resan möjlig

– Jag har träffat två av våra sjuksköterskestudenter, Jennifer Palm och Malin Rosendahl, som gör sitt examensarbete om HIV i Kapstaden. De är där via Minor Field Studies (MFS), ett stipendium studenter kan söka för att göra examensarbete i ett utvecklingsland.

Vad var syftet med din resa?

– Vi behöver marknadsföra de möjligheter till utbyte som våra studenter kan ta del av, vi vill att fler studenter söker. Via MFS kan man även söka ett stipendium för informationsinsamling och det gjorde jag i våras. Det blev beviljat och därför kunde jag besöka Jennifer och Malin.

Okej, så vad har du gjort i Kapstaden?

– Under fem dagar har jag följt med studenterna, både i vardagen men också till platser de har sett och upplevt under tiden de varit i Kapstaden. Tyvärr fick vi inte något tillstånd att filma och fota på den klinik där de gjort sina intervjuer, men förutom det har allt gått som planerat. Huvudfokus har varit att filma dem, men jag har även fotat en del miljöbilder.

Så vad ska du använda filmerna och bilderna till?

– Tanken är att det ska bli två filmer, en kortare film som ska fungera som en intresseväckare och en lite längre, som kommer att innehålla mer information. I den lite längre filmen kommer även våra internationella koordinatorer att vara med. Det kommer även att bli bilder och texter på webben.

Vill du veta mer om vilka möjligheter det finns för personal vid högskolan att resa utomlands? Kontakta våra internationella koordinatorer så hjälper de dig gärna! Klicka för mer info.

När får vi se resultatet?

– Det dröjer ett tag innan filmerna blir klara, jag ska göra kompletterande intervjuer med studenterna i början av januari, så jag kan tänka mig att filmerna är klippta och klara i slutet av januari. En nyhet kommer att publiceras på hb.se nu i november. Jag har även instagrammat på @jobbarpahogskolaniboras och där går det att se lite bilder från Kapstaden.

Till sist, vad var det bästa med resan?

– Kapstaden och dess omgivningar var väldigt vackra, så att bara gå ut i staden var en upplevelse. Det är väldigt grönt och bergigt även i centrala Kapstaden, något Kapstadsborna är väldigt stolta över. Men man får inte glömma att det som på ytan ser ut som en fantastisk turiststad är en storstad med hög kriminalitet, vilket var ganska obehagligt. Allra bäst var dock att få ta del av Jennifers och Malins fantastiska utbyte, tänk bara att få byta nio kalla och regniga höstveckor mot sol och värme i Kapstaden och kunna skriva sitt examensarbete i den miljön. Den möjligheten hade jag gärna fått när jag själv var student.

Text: Johanna Avadahl

Foto: Jennifer Tydén