Maria Wetterstrand inledde första "Days of Knowledge"

– Det borde vara en självklarhet att alla utbildningar ska ha en koppling till hållbar utveckling, säger hon.

Maria Wetterstrand är fristående grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Det var just erfarenheter från hennes politiska karriär hon valde att lyfta fram i sin föreläsning. Kanske kan hennes erfarenheter vara till hjälp för hur forskare kan få politiskt gehör för sina innovationer och idéer.

– Jag tror telepati är ett överskattat kommunikationsmedel. Det räcker inte bara att ge information. När jag satt i riksdagen fick jag många samtal, där folk hade geniala idéer som kunde lösa det mesta. Men de talade aldrig om vad jag skulle göra med den där informationen. Det är en vanlig missuppfattning, att information kan lösa problem, att om vi bara talar om hur dåligt det är ställt, så kommer det att lösa sig.  

Diplom och bidrag för hållbar utveckling

Days of Knowledge är ett evenemang för att fira forskning och utbildning. En ny tradition i samarbete mellan Högskolan i Borås, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och Swedbank Sjuhärad. Årets upplaga – den allra första – fokuserar på hållbar utvekling.

Det märktes dels genom inledande föreläsning med Maria Wetterstrand, men också med de kurser, utbildningar och uppsatser som premierades under dagen.

Studenter tävlade i pitchtävling

Under förmiddagen hölls en pitchtävling som arrangerades av Drivhuset. Studenter framförde sina affärsidéer utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Juryn och publiken fick lyssna till idéer om allt från mer platseffektiva julgranar, till disktrasor av lin.

Förstapriset, 20 000 kronor, gick till ”Pure and naked”. Ett företag som satsar på rawfood-produkter. Vinnaren, grundaren av Pure and naked, Mait Soosalu, blev mycket glad.

– Tack så mycket! Pengarna kommer att göra stor nytta i företaget. Jag kommer att fortsätta arbeta för mer hållbarhet.

Firandet fortsätter

Days of knowledge fortsatte även under kvällen med middag för inbjudna gäser.
Stipendier och medel delades ut till ett flertal forskningsprojekt vid högskolan. Totalt delades forskningsmedel ut för ca 1,7 miljoner kronor. Forskningmedel som emottogs av:

Pia Mouwitz, Anita Pettersson, Maria Nyström, Fredrik Ståhl, Elisabeth Feuk Lagerstedt, Kamran Rousta, Margareta Lundberg Rodin, Patrik Lennartsson, Håkan Sundell.

Det första Days of Knowledge har gått av stapeln. En tradition att bygga vidare på för att fortsatt hedra forskning och utbildning.

Läs mer

Se filmen ”Days of knowledge”

Nyhet om vilka utbildningar och uppsatser som premierades under Days of knowledge.

Text: Erik Holmlund

Foto: Peter Andersson, Mimbild.

http://www.hb.se/Om-hogskolan/Aktuellt/Evenemang/Days-of-Knowledge/