Ny professor inom byggteknik

Från Lund till Vancouver, från Vancouver till Danmark och nu Borås. Det har blivit många arbetsplatser för Staffan Svensson. Men det hela började på Lunds Universitet med civilingenjörsutbildning och en doktorsexamen i konstruktionsteknik. Genom stipendium blev det senare ett år med forskning på UBC, University of British Colombia. Därefter headhuntad till AAU, Ålborg Universitet och sedan vidare till DTU, Danmarks Tekniska Universitet i norra Köpenhamn och nu tillbaka till Sverige och Högskolan i Borås.

Hur kommer det sig att du valde Högskolan i Borås? 

– Jag blev uppringd för ca ett och ett halvt år sedan, från dåvarande Ingenjörshögskolan, där de berättade om en nysatsning på forskning inom bygg. Jag tyckte det lät spännande att vara med på en så stor satsning från start. Utmaningen att bygga upp något nytt är svårt att motstå för en byggare, därför hamnade jag här på högskolan.

Vad kommer du att arbeta med?

– Jag kommer att forska inom byggnadsmaterial och konstruktionsteknik. Vi håller på att bygga ett laboratorium just nu, där jag med flera kommer att hålla till. Samtidigt ska jag arbeta med den vetenskapliga kvalitén på utbildningarna inom bygg. Studenterna kommer just nu mest se mig under deras examensarbeten. Jag har än så länge hållit en föreläsning här på högskolan, det var första gången jag föreläste på svenska på 13 år.

Läs mer

Om storsatsningen på forskning inom bygg på Högskolan i Borås

Mer att vänta på området framöver. Läs om Gunnar Ivarsons senaste donationer till undervisning och forskning inom hållbart samhällsbyggande.

Text: Annie Klasén
Foto: Henrik Bengtsson och Colourbox