Crash course week!

Studenter i masterprogrammen i textilt management har ofta en bakgrund i ekonomi, juridik och marknadsföring – helt i linje med utbildningen där fokus ligger på det affärsmässiga inom modeindustrin.

Men de toppmoderna labben, som är Textilhögskolans hjärta, är nog så viktiga att utforska även om man inte ska arbeta med textilproduktion.  

Maskineri
– Jag tycker att det är viktigt för att de ska känna att de är en del av Textilhögskolan och den tvärdisciplinära miljö vi har här. Därför öppnar vi upp våra två största labb, trikå och väv, under den här veckan, säger Katrin Tijburg, ansvarig för kursen.

Två labb, närmare 50 i varje och tre grupper som cirkulerar på olika stationer – samtidigt.  Estefania Loewen berg från Honduras läser Fashion Management och har en bakgrund inom international business. Drömmen är att starta eget företag i Asien.

– Just nu testar jag handväven, det är kul! Det här är helt nya grejer för mig. Jag frågade en tekniker om jag fick komma hit och experimentera på egen hand någon gång och han sa att det gick bra.

Bindningar i gummiband
Lite längre bort sitter Christina Christodoulou från Grekland och väver olika bindningar med gummiband. Hon har tidigare studerat konst, men vill inrikta sig mer mot modeindustrin eftersom hennes familj driver klädföretag i Athen.

Det är bra att vi får insikt i hur den textila processen går till, jag är väldigt glad för att vi gör detta.

Veckan påbörjades med teorikurser och avslutades med praktik i labben. Åtta av studenterna har redan en gedigen kunskap i textilproduktion och har istället fått åka ut på företagsbesök. På fredagen presenterade de sina erfarenheter för övriga.