"Dagens studenter kommer bygga framtidens företag"

Hur kommer det sig att du även ska föreläsa för ekonomstudenterna?
– För att inspirera till entreprenörskap och socialt ansvar. Det är de som studerar idag som kommer att bygga framtidens företag, företag som jag hoppas kommer att göra affärer som är både hållbara och lönsamma.

Vad kommer din föreläsning att handla om?
– Jag kommer att berätta min egen historia om hur jag kom till Nepal som volontär och fick se många orättvisor och fick ett nytt perspektiv på livet. Jag ville skapa jobb och återvinna skräpet, det ledde till att jag startade företag. Föreläsningen handlar om hur man går från ord till handling. Om det så gäller att starta företag eller driva förändring. Det är en blandning av inspiration, en personlig berättelse och tips på hur man själv kan göra skillnad.
– Det är inte en solskenshistoria om en lyckad entreprenör, verkligheten är sällan så enkel. Jag har gjort många misstag, jag har fattat idiotiska beslut, blivit lurad av mina närmaste medarbetare, tvingats avveckla verksamheter som inte fungerat och kämpar varje dag med att bygga något bättre.

Kommer föreläsningen för studenterna att skilja sig från den på Kulturhuset?
– Ja, föreläsningen för studenterna kommer att fokusera lite mer på att starta eget och jag kommer att blanda föreläsning med workshop för att man ska få tid att sälla sig själv frågor som: "Vad är det som hindrar mig", "Vad kan jag göra?" "Hur kommer jag igång?"

Vad är ditt bästa tips till studenter som vill starta eget?
– Vänta inte. Det finns ingen bättre tid att starta än just nu. Vänta inte på att bli klar med din utbildning eller på att skaffa lite mer kontakter. Bara börja. Undvik bidrag och affärsplaner. Sälj istället.

Vad tycker du att gemene man bör göra för att ta sitt sociala ansvar?
– Vi måste inse att våra handlingar formar världen. I stort och i smått. Det gäller att gräva där man står. Man behöver inte åka till Nepal för att göra nytta, utan det görs bäst där man redan är. Skapa förändring på din arbetsplats, på din skola, i ditt hem. Skapa en livsstil som bygger ett hållbart samhälle.

Text: Anna Kjellsson
Bild: Privat