Student fick sommarjobb i England

Brukar du leta efter jobb på jobbtorget?
– Ja, jag går ofta in där och läser annonserna. När jag läste masterprogrammet i biblioteks- och informationsvetenskap på distans, gick jag nästan dagligen in på PING PONG och då passade jag samtidigt på att kolla jobbtorget. Det har funnits flera jobb som jag velat söka där. Jag rekommenderar studenter att gå in och kolla, det kan leda till spännande upplevelser och är en bra start på karriären.

Vart åkte du någonstans?
– Jag reste till England till en liten stad kallad Henley-on-Thames som ligger i Oxfordshire i södra England, mellan London och Birmingham. En fantastisk vacker stad.

Vad innebar jobbet du sökte?
– Att jag i fyra till fem veckor skulle katalogisera ett privatbibliotek som nästan bara bestod av gamla böcker. Samlingen innehöll svensk-, fransk- och engelsk skönlitteratur, historieböcker och en stor samling av svenska kokböcker från de tidigaste ”trancher” böckerna från 1500-talet till mitten/slutet av 1800-talet. Det var en fantastisk samling. Det var dock inte så lätt att katalogisera då många av böckerna var skrivna på gammalsvenska, ibland var det rena detektivarbetet att avkoda titlarna. Jag får tacka Libris för att de hjälpte mig att hitta titlarna.

Var det en resa du kommer att minnas?
Ja, jag kommer att minnas resan på många sätt. Rent yrkesmässigt hoppas jag att få arbeta med katalogisering. När jag åkte till England var jag tjänstledig från Lidingö Stadsbibliotek, men nu känner jag att jag vill vidare och lämna folkbiblioteken. Under min resa fick jag upp ögonen för hur viktigt det är att vi digitaliserar vårt kulturarv såsom äldre bortglömd litteratur. Jag kommer minnas hur roligt jag tyckte det var att katalogisera de underbara gamla böckerna. Jag kommer också att minnas den underbara miljön, den engelska landsbygden och de vänliga människorna.

Läs mer

Läs Soledads egen berättelse om sina erfarenheter i England.

Text: Annie Klasén
Foto: Privat