Tuftat konstverk tar plats i Konstsilkes gamla matsal

Här avtäckes verket

– Utan vår historia, har vi ingen framtid. Därför har vi bjudit in studenter från Textilhögskolan som ska få avtäcka sitt konstverk – ni står för framtiden. Och om jag får vara lite burdus, de här herrarna står för historien, de arbetade här och åt i matsalen när det begav sig, säger Hanna Lassing och hälsar välkommen.

I all enkelhet fick studenterna Josefina Tengvall, Saga Nilsson, Statira Jazayeri, Karin Mellqvist och Stella Katsarou presentera det ljudabsorberande konstverket Skikt som tagit fram i samarbete med Kanico, Kasthall och engagerade lärare.

– Namnet passar bra för att beskriva historien om huset, men också rent fysiskt hur det ser ut med abstrakta färgrutor, förklarar Statira Jazayeri.

Förutom konstverket är det inte mycket som är nytt i matsalen. Kassaapparat, kaffemaskin, matsedel och kylskåp från 50–60-talen finns fortfarande på plats. Detaljer som nyslipat golv, ommålade väggar, om än i samma färg som originalet, är sådant Kanico ägnat sig åt för att matsalen ska kunna användas igen.

– Jag tänkte på det när vi kom in. Här brukade man stå i kö och ta sin bricka - och satte man sig sedan på en plats som någon annan såg som sin, ja då fick man akta sig, skrattar Ernie Gustafsson som tillsammans med sina forna kolleger Sulho Kivistö och Kenneth Larsson var hedersgäster från förr.