Vill skapa inspirerande samverkansmöjligheter

– Det ska bli kul att börja jobba med alla medarbetare i akademin. Vad förändringen innebär konkret kommer att utkristallisera sig allt eftersom, just nu är vi i ett mellanläge. Vi har ännu inga sektioner eller sektionschefer och gamla ledningsgrupper arbetar ganska mycket som innan, säger hon.

För ett år sedan blev hon prefekt för Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan. Innan det var hon forskare, lärare och avdelningschef vid Chalmers. Första gången hon kom i kontakt med Högskolan i Borås var som post dok under ett halvår 2006. Nästa gång inträffade under 2011 då hon arbetade 15 procent som forskare vid högskolan. Hennes forskningsområden är internetanvändning samt internets effekter på samhället, grupper och individer.

Fakta Ann-Sofie Axelsson         
Ålder: 47 år
Bor: Vasastaden, Göteborg
Familj: Fru och två barn, 8 och 11 år
Fritid: Tillbringar tid med familjen, förstås, krafsar i stugrabatterna på Orust, läser mycket, springer en del, fotograferar
Gillar: Sina nya terränglöpningsskor
Har: Ingen egen bil men är med i bilpool och cykelpool
Läser: Just nu Donna Tartts ’The Little Friend’ samt ’Ture Sventon i Stockholm’ för barnen
Är bra på: Att åka skridskor
Vill göra: Människor i min omgivning starka, självständiga och lyckliga
Vill inte: Se hinder utan hellre möjligheter
Vågar: Det mesta, men inte hoppa fallskärm eller dyka i grottor (varför skulle jag?)
Drömmer om: Ett hållbarare samhälle där vi köper mindre och lånar mer: Böcker, bilar, cyklar… you name it
Stolt över: Sin pappa Åke som efter pensionen sadlade om från polis till deckarförfattare!

– Jag har IT, bibliotek och pedagogik som intresse både när jag forskar och i min undervisning. Därför passar den här akademin mig så bra, säger Ann-Sofie Axelsson.

Större ansvar som akademichef

Det är en omställning att vara akademichef istället för prefekt. Det innebär ett större och mer övergripande ansvar. Och hon är inte längre sina medarbetares närmsta chef. Mycket arbete ligger framför henne och en viktig funktion som akademichef kommer att vara att informera och stödja medarbetarna under den förändring som väntar.

Hon berättar att hon har ambitioner och tankar för akademin. Men de vill hon hålla för sig själv än så länge. Det beror på att hon vill att akademins ledningsgrupp tillsammans ska utforma sin vision.

– Jag ser att många enheter och grupper har kommit väldigt långt på egen hand i den gamla organisationen, men i nya konstellationer och inom akademin kan det bli något ännu större. Varje område kan nu öppna upp mot andra kunskapsfält och genom det utveckla sitt eget ämne men också nya ämnen, säger Ann-Sofie Axelsson.

Hon är dock medveten om att all personal vid högskolan brottas med att få tiden att räcka till. Det innebär att tid för reflektion och inhämtning av influenser sällan prioriteras.

– Det är en utmaning att skapa mötesplatser som det finns utrymme för och behov av. Det kommer att få växa fram. Mitt mål är att skapa samverkansmöjligheter under inspirerande former, säger hon.

Text: Anna Kjellsson
Foto: Ulf Nilsson