Hur är det att sitta i juryn för Augustpriset?

Hallå där Hanna, hur kommer det sig att du suttit som elektor i juryn för Augustpriset 2015?

– Svensk biblioteksförening utser elektorer inom gruppen av bibliotekarier till Augustpriset.  Jag är medlem i föreningen och anmälde mitt intresse att delta som elektor. Jag blev utsedd till elektor i kategorin Skönlitteratur.

Hur är det att jobba som elektor?

– Fantastiskt roligt! Jag såg det som en chans att få vara med och påverka och framför allt att få läsa intressanta böcker.

Augustpriset
Augustpriset delas ut i tre olika kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn och ungdomsbok. 
En jury i varje kategori nominerar sex titlar vardera. Vilka de nominerade titlarna är, tillkännages under en presskonferens i oktober månad. 
De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer, 21 i varje kategori. 
Elektorerna består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. 
Läs mer om Augustpriset och årets vinnare.

Hur gick det till när ni utsåg vinnaren?

– Vi elektorer hade fyra veckor på oss att läsa de nominerade böckerna. Det var ett ganska tufft uppdrag för mig då jag läser ganska långsamt. Jag hade som uppgift att rangordna böckerna: 1 skulle den bok få som jag gillade bäst, 2 den som var näst bäst osv. Därefter räknas de samtliga röster ihop från alla elektorer i respektive kategori, vinnaren utsågs på Augustgalan som gick av stapeln den 23 november.

Vad tycker du om årets vinnare?

– Min uppfattning är att samtliga böcker var mycket läsvärda! Mina två favoriter var helt klart ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri och ”Bli som folk” av Stina Stoor. Två stora läsupplevelser, även om de i sig var ganska annorlunda. I slutändan röstade jag dock på Kehmiris bok ”Allt jag inte minns”. Han har en förmåga att trollbinda läsaren med både språk och handling!

Text: Catrine Blad
Foto: Henrik Bengtsson