Med sikte på att bli energiingenjör

Jag hoppas få kontakter inför examensarbetet och framtida jobb. Det ska bli spännande att höra vad företag kan erbjuda en energiingenjör. Sedan vore det också kul att få reda på vad tidigare energiingenjörer gjort för examensarbeten hos företag.

Vad vill du helst arbeta med i framtiden?


– När jag påbörjade utbildningen hade jag siktet inställt på att bli säljare inom något VVS-område. Efter att jag varit ute på praktik hos en VVS-konsult, och lärt mig mer vad yrket innebär, har jag dock börjat bli intresserad av det. Vi får se var jag hamnar, men just nu känns VVS-branschen mest lockande.

Berätta om din utbildning, vilka kurser har du läst hittills?


– Från första början var vi en stor klass där vi läste kurser gemensamma för ingenjörer i allmänhet och kurser gemensamma för just energiingenjörer, berättar Emma. Exempel på kurser vi läste är förnyelsebar energi, energiteknik, elteknik, vindkraftteknik, ventilations- och uppvärmningssystem.

Vad fick du läsa under ditt andra år på högskolan?


– År 2 fick vi välja inriktning. Jag valde allmän inriktning och då har jag bland annat gått en fortsättning på ventilationskursen och biologisk och termisk energiåtervinning.

Vad läser du mer för kurser?


– Senare kommer jag läsa CAD för VVS-installationer och fjärrvärme. Det finns även en elkraftsinriktning där man bl.a. läser elkretsanalys och el-CAD och ritteknik.

Sist men inte minst, vad är det bästa med din utbildning?


– Jag gillar att utbildningen är bred och ger en chans till varierande arbetsuppgifter. Den känns aktuell och många säger att chanserna att få arbete är goda. Som energiingenjör kan man vara med och påverka nu när vi står inför många utmaningar vad gäller klimatförändringar.

Text: Catrine Blad
Bild: privat