Lovisa kombinerar studier med orientering på elitnivå

Lovisa Hansson

Orienteringen har hon haft med sig sedan barnsben när mamma, Marianne, tog med henne ut i skog och mark. Det var aldrig riktigt något val, utan helt naturligt för Lovisa som växte upp i en orienterarfamilj.

Lovisa Hansson
Vågar: Inte mycket tyvärr, är nog en fegis
Läser: Blandat men mest deckare
Skrattar åt: Det som är roligt
Slarvar med: Tänderna, småäter för mycket
Bästa tävlingsminne: Finns så många! Senast det gick riktigt bra och allt stämde var på Sjövallaslaget i våras

Nu är hon 22 år och har, när intervjun äger rum, precis kommit hem från SM i orientering i Sundsvall. För att kunna ligga på den höga nivå hon gör tränar hon ungefär sju pass i veckan. Förutom det så har hon egna hästar. Och jobbar extra. Och studerar till förskollärare på heltid.

– Jag har alltid haft mycket att göra och tycker om att ha det så, annars blir jag rastlös, säger Lovisa glatt. Det gäller bara att planera och prioritera så funkar det alldeles utmärkt.

Elitsatsning på Högskolan i Borås

Det är ett år sedan hon började på förskollärarutbildningen och hittills har inga examinationer krockat med träningsläger eller tävlingar. Men om det blir så i framtiden, har hon valt rätt lärosäte. Från och med hösten 2015 erbjuder Högskolan i Borås anpassad studieplan och kostnadsfri träning på ett antal anläggningar, för studenter som orienterar på elitnivå.

– Jag hoppas att högskolans elitsatsning ska locka fler orienterare till Borås. Det vore kul med nya träningskompisar, ju fler desto bättre, säger Lovisa.

Hur kom det sig att du valde att studera till just förskollärare?

– Nu kommer det låta som att jag går helt och hållet i mammas fotspår! Men hon jobbar som förskollärare och efter gymnasiet så visste jag inte vad jag skulle göra, så hon hjälpte mig att få in en fot på en förskola. Där var jag kvar i nästan två år och trivdes väldigt bra.

– Men sedan pluggade jag ett halvår till arbetsterapeut i Göteborg men utbildningen passade inte mig. Det var positivt att flytta tillbaka till Borås av flera anledningar. Rätt utbildning, för mig, fanns här men också rent träningsmässigt så har jag det jag behöver i Borås – varierad terräng och ett härligt träningsgäng i Hestra IF.

Hur långt vill du gå inom orienteringen?

– Jag vill ligga kvar på SM-nivå. Det finns andra i min klubb som satsar på EM och VM men jag trivs på den nivån som jag är på och vill utvecklas utifrån det. Det finns så mycket annat som är roligt också!

Läs mer om högskolans elitsatsning.

Text: Rebecca Lindholm 
Foto: Privat