Nya perspektiv och vidgade vyer i u-land

Vidsträckta sandstränder i Nha Trang, Vietnam

Första gången Stephanie åkte till Vietnam som student var det för att praktisera på ett företag som tillverkar läderväskor. Andra gången för att skriva sin uppsats på samma företag. Egentligen hade hon inte tänkt åka tillbaka men när en lärare tipsade om Minor Field Studies ritades kartan om.

– Jag tycker om att vistas i internationella sammanhang och inspireras av andra influenser. Mina föräldrar är från Vietnam och självklart underlättar det att jag förstår språket, men det hängde mer på företaget än min koppling till landet att jag åkte just dit.

Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendieprogram med syfte att öka svenska studenters intresse för globala utvecklingsfrågor och att verka i globala sammanhang. Stipendier ges för fältstudier som ska genomföras under minst åtta veckor i ett utvecklingsland och resultera i ett examensarbete eller en uppsats.

Företaget låg en liten bit utanför turistorten Nha Trang som, med vidsträckta sandstränder, lockar backpackers från hela världen. Stephanie åkte den lokala bussen till ”jobbet” varje morgon för att mötas av enkla förhållanden och kollegor som inte kunde engelska.

Från ax till limpa
– Asien är en tillverkningsmetropol, men man tillverkar inte bara längre utan man lanserar även sina egna varumärken. Hur gör man det? Det är det jag undersökte i mitt examensarbete och därför passade företaget mig perfekt.

Hon berättar att de hade hela värdekedjan på plats. Bland annat födde upp de upp krokodiler för skinn till väskorna och hade hand om både designprocess och tillverkning.

– Framför allt inom modesektorn finns det mycket rykten om taskiga förhållanden, men på det här företaget upplevde jag det inte så. Det är bara annorlunda. Jag tror att man får ett annat perspektiv när man har varit i ett u-land.

Stepanie Dao
Ålder:
23
Studerar: Fashion management
MFS-studier: Mars – april 2015
Åkte till: Nha Trang i Vietnam
Umgänge på fritiden: Träffade människor från alla världens hörn
Bästa minne: Svårt med ett, men ett tydligt minne jag har är när jag upptäckte att företaget odlade mango och papaya vid mopedstället – och det fick de anställda ta del av.
Restips i Nha Trang: Är du i Nha Trang, försök komma ifrån turistgatorna för att uppleva den autentiska vietnamesiska maten.

Förutom krokodilerna fick hon vänja sig vid att sova middag varje dag.

– Eftersom det är så varmt sover man en halvtimme efter lunchen. Vi hade en liten matta som vi rullade fram bakom skrivbordet och jag delade matta med en kvinna som var marknadsansvarig. Först var det lite konstigt, nu skulle jag faktiskt rekommendera det. Man får ny energi att klara av dagen.

Var det svårt att ansöka om stipendium via MFS?

– Nej, jag tyckte inte att det var krångligt. Det står väldigt tydligt på internet vad man ska fylla i så det var smidigt – det är bara att köra!

Läs mer om MFS här.

Text: Rebecca Lindhom
Bild: Colourbox