Pappersgarn kan ge komposterbara kläder

Alexandra Eckard och Josefine Hjälm

I Japan tillverkas pappersgarn sedan hundratals år tillbaka. Den görs av manillahampa som främst odlas i Ecuador i Sydamerika. Den kräver inga kemikalier, inga stora vattenmängder och stör inte djurlivet.

– Garnet är strimlat papper som sedan tvinnas. Men det finns inte mycket stickat material som tillverkas av pappersgarn utan det är mest snören och vävda material, säger Alexandra Eckard.

Uppsatsen fick namnet ”Trikå av pappersgarn” och handleddes av Joel Peterson, lektor i textilteknologi vid Textilhögskolan. Han lade ut projektet till studenterna och det var först till kvarn som avgjorde att det blev Alexandra och Josefine som fick det.

De två första veckorna av examensarbetet tillbringade Alexandra och Josefine i Japan tack vare stipendier. Bland annat besökte de företaget Oji fibers som tillverkar pappersgarn.  Dessutom tillbringade de mycket tid på Shinshu University, högskolans partneruniversitet, för att göra efterforskningar om pappersgarn.

– Vi fick inte gå in i fabriken, det var för hemligt. Men vi fick se vävda produkter som kavajer, hattar och jeans. Tråden tillverkas av en blandning av pappersgarn och bomullsfiber. Det är för att få mjukheten, förklarar Josefine Hjälm.

Hittade ett sätt att sticka med pappersgarn

Väl hemma började de testa att sticka med pappersgarn i Textilhögskolans trikålabb. I början blev det mycket hål i materialet men till slut hittade de en bindning och ett sätt som fungerade.

– Vi ville ha en vanlig bindning som används i konfektionsindustrin. Men eftersom det blev stora hål när vi testade slätstickning blev det piké. Senare lyckades vi ändå få ut material med slätskickning när vi tillsatte fukt. Eftersom vi är textilingenjörer testar vi materialets egenskaper, vi gör inte kläder, säger Alexandra Eckard.

När de väl fått ut ett material gjorde de massa tester för att kontrollera hållbarhet, om det noppade sig, i fall färgen tvättades ur snabbt och om materialet krympte eller nöttes.

– Vi jämförde med andra material rakt över på ett väldigt tekniskt sätt. Vi upptäckte till exempel att det är väldigt slitstarkt både i vått och torrt tillstånd, säger Josefine Hjälm.

Nästa steg är kläder

De tror att det kommer att vara enkelt för den som fortsätter på deras arbete att ta fram sätt med mekanisk bearbetning att göra materialet mjukare så att det lämpar sig för klädtillverkning.

– Nu har vi kommit så långt att nästa steg är att testa om vi kan göra kläder. Dessutom kommer kläderna att bli helt komposterbara, säger Joel Peterson.

Manillahampan har långa fibrer om man jämför med fibrer från den svenska pappersindustrin. Därför finns det ännu inget pappersgarn tillverkat i Sverige. Men nu har Mittuniversitet fått finansiering för att ta fram ett pappersgarn från pappersmassa från barrved i samarbete med bland annat Smart Textiles och Högskolan i Borås.

Text och foto: Anna Kjellsson