Bostad till internationella studenter sökes

Fågelhus.

Hur många internationella studenter har sökt till HB?

– Det är 85 nya studenter som hittills har ansökt om utbytesstudier för vårterminen 2016.

Hur ser bostadsläget ut för dem?

– Generellt sett brukar det alltid vara lite problematiskt inför vårterminen eftersom de nya studenterna ska vara på plats innan våra nuvarande utbytesstudenter under höstterminen har åkt tillbaka hem. Det kan därför vara svårt för studenterna att hitta och få tillgång till ett boende direkt. Den händer att de får ta ett tillfälligt boende för den första veckan i Borås. Det är inte helt lätt att hitta bostad i Borås idag kan erkännas.

Hur bistår högskolan studenterna som är på väg hit?

– Vi skickar information till studenterna om var och hur de kan söka bostad. Vi håller också en konstant dialog med AB Bostäder som också är behjälpliga i den mån de kan med att tillgodose studenterna boende hos dem. Jag ser till att hålla en god dialog med studenterna för att försäkra mig om att situationen för samtliga är under kontroll och skickar ut mer information så fort jag blir uppdaterad om ytterligare tillgängliga bostäder. Väl på plats gör vi vårt bästa för att deras omöblerade lägenheter skall vara utrustade med ett basutbud av möblemang, något som sker genom ett samarbete med Återbruk.

Hur kan personal, studenter och allmänheten hjälpa till?

– Eftersom utbudet hos AB Bostäder inte räcker till är det alltid tacksamt med personer som vill hyra ut rum till en ny student.

Hur går man tillväga om man vill hyra ut ett rum eller en lägenhet?

– Vill någon hyra ut ett rum eller lägenhet, eller som känner någon som vill göra det, så går det bra att skicka ett meddelande till studentbostad@hb.se med information om rummet eller lägenheten så kommer jag att kontakta hen snarast.

De studenter som väntas till Högskolan i Borås i januari är utbytesstudenter från högskolans partneruniversitet. De tillbringar en termin här som en del av sin utbildning vid hemuniversitetet. Vårterminen pågår januari-juni.

Text: Solveig Klug
Foto: Colourbox
Foto Gustav Kibe: Henrik Bengtsson