Hitta formen med bodyscanning

Detta tar en av SIIRs forskare, Niina Hernandez, reda på i tester med hjälp av högskolans 3D Bodyscanner.

Vid första tillfället scannades testpersonerna och fick svara på några frågor. Vid andra tillfället såg de sin avatar (inskannad kroppsfigur), iklädd olika plagg i varierande storlekar. Från dessa 3D-illustrationer fick personen sedan välja vilken storlek som hon uppskattade passar henne bäst och svara på frågor runt bl.a. passform.

Därefter fortsatte testet med att prova kläder i samma utvalda storlekar och personen blev 2½D-fotograferad. Hon blev också ombedd att välja den storlek som hon tyckte passade henne bäst. Även här ställdes några frågor i anslutning till provningarna.

Testgruppen består av ca 40 kvinnor och ska resultera i en forskningsartikel till våren och även vara en del av Niina Hernandez kommande doktorsavhandling.

Ingela Ivarsdotter, är en av de personer som ställde upp som testperson.

Hur upplevde du scanningen?
- När jag fick inbjudan till scanningtestet och tänkte på hur det skulle kännas att bli scannad var jag lite orolig över att det skulle känns obekvämt att stå i underkläder inför okända personer och inför kameran. Men jag blev väl mottagen det var väldigt avslappnat och kändes naturligt och inte alls obekvämt.

Hur kändes det att se sin avatar? Kändes den verklig?
- Första känslan var: "är det så jag ser ut?" Avataren motsvarade inte riktigt den självbild jag har men var kul och intressant att se. Den var mer detaljrik än jag hade förväntat mig.

Skulle du kunna tänka dig att använda dig av en avatar för att prova kläder virtuellt?
- Absolut. Fast jag skulle nog inte helt lita på min avatar utan vill hellre prova på vanligt sätt. Det är viktigt för mig att få känna på materialet innan jag genomför mitt köp.


Text och foto: Camilla Carlsson