Boråsforskare bäst i Sverige på att presentera sin forskning

Åtta forskare som tidigare under hösten vunnit varsin delfinal runtom i landet möttes igår på Nalen i Stockholm i finalen av Forskar Grand Prix 2015. En tävling i att presentera sin forskning så underhållande, intressant och begripligt som möjligt på bara fyra minuter.

Tävlingsbidragen handlade om allt från tweeniesar, jordens uppkomst, ljud från bildäck och metall som försvinner i kroppen. Och om gröna plaster av bioresurser – Sunil Kumar Ramamoorthys vinnande bidrag.

– Det känns jättebra! Jag sa i september att jag skulle ta hem pokalen till Borås och det har jag gjort, säger han efter vinsten.

Skjuter problemen med plast framför oss

I sitt tävlingsbidrag beskriver Sunil att det tillverkas ungefär 300 miljoner ton plast varje år och att det mesta hamnar på tippen eller i haven. Han berättar också att all plast som någonsin tillverkats finns kvar på jorden i någon form. Och genom att återvinna och återanvända plasten skjuter vi problemen framför oss. Därför är hans forskning där han tar fram nya gröna material – plast av förnyelsebara råvaror som är biologiskt nedbrytbara – så viktig.

Vinnaren utsågs av publiken tillsammans med en jury. I juryn satt Anna Blomberg, skådespelare och komiker, Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning och Framsteg och Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. De tre jurymedlemmarna bedömde begriplighet, scenframträdandet och forskningen.

Femma i betyg av Agnes Wold

– Han var jättebra, jag gav honom en femma. Mitt uppdrag i juryn var att betygsätta forskningen. Alla tävlande var bra på att berätta varför deras forskningsämnen är viktiga men Sunil förklarade också på ett bra sätt vad han faktiskt gör, säger Agnes Wold.

– Dessutom hade han labbrock på scenen. Det var ett plus, fortsätter hon.

Vid prisutdelningen berättade Ewa Ställdal, generaldirektör på Forte, hur viktigt det är att forskare når ut med sina forskningsresultat till allmänheten. Cissi Askwall, generalsekreterare på Vetenskap & Allmänhet håller med:

– Det är så viktigt att forskarna inte bara är bra på att forska utan också på att berätta om forskningen, säger hon.

På andra respektive tredje plats kom Silvia Galli, Malmö högskola och Tuva Richert, Lunds universitet. Tävlingen arrangeras av organisationen Vetenskap & Allmänhet och stöds av de fyra forskningsråden Vinnova, Formas, Forte och Vetenskapsrådet.

Läs mer

Läs mer om Sunil Kumar Ramamoorthy och hans forskning.

Lyssna på Sunil i Vetenskapsradions veckomagasin. (33:53 in i inslaget) (Extern länk)

Läs mer om Forskar Grand Prix.

Text: Anna Kjellsson och Ida Borenstein
Foto: Vetenskap & allmänhet