Studenter tuftar för tuttar

Bild på hel canvas och kvinna står framför med verktyg och jobbar. Stora trådrullar i bild.

Morgondagens konstnärer och formgivare har fått i uppgift att tolka Cancerfondens rosa band inför utställningen ”10 rosa år”, en utställning för att uppmärksamma Rosa Bandets 10-års jubileum. Edith Carefalk och Ida Linde går tredje året på textildesignutbildningen och håller just nu på att tufta för fullt inför utställningen.

Varför har ni engagerat er i utställningen?

– Med vårt verk vill vi stödja kampen mot bröstcancer och visa en ny spännande sida av vad textildesign kan vara. Vi sökte till ”10 rosa år” för att vi tyckte att det var ett kul initiativ för en väldigt bra sak.Vad är det ni tuftar?

– Vi tolkar Dagmars rosa band från 2012 eftersom att vi gillar deras grafiska formspråk och deras sätt att värna om textila traditioner. Vi har valt att jobba med kontrasten av traditionella material, som ull och lin, som möter samtida tekniker och uttryck. Resultatet är en serie tuftade väggbonader i ny tappning i ull och lin sammanfogat med laserskuren plexiglas. Med dessa material- och teknikkombinationer hoppas vi kunna fånga betraktarens nyfikenhet.

Hur bidrar ”Tufta för Tuttar” till kampen mot bröstcancer?
– Förhoppningsvis kommer verken säljas under utställningen där pengarna går till Cancerfondens arbete.

Utställningen ”10 rosa år” arrangeras i samband med årets Rosa Bandet-kampanj och visas på Nau Gallery i Stockholm mellan den 1-10 oktober. Utställningsverken kommer gå att köpa till förmån för Cancerfonden.

Hela projektet kan följas via Tufta för Tuttar på Tumblr och på Instagram under #10rosaår.


Om utställningen ”10 rosa år”
Tio studenter från landets design- och konstskolor ställer ut sina tolkningar av de tio rosa banden. Förutom att de är lovande kreatörer har de ett starkt engagemang i frågan. Kreatörerna kommer från Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, Beckmans Designhögskola, Berghs School of Communication, Högskolan för design och konsthantverk, Hyper Island och Konstfack.

En jury bestående av Cia Jansson, chefredaktör på Elle, Antonia von Euler-Chelpin från Young Art samt Rebecca Hamner, projektledare för Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj har valt ut de tio studenter/grupper som har fått uppdraget.

Att tufta
Tuftning är en teknik som används vid tillverkning, till exempel av mattor. Mattans lugg skapas genom att man från dess baksida i ett finmaskigt nät skjuter in garnet ett och ett (till skillnad från så kallade wiltonmattor) med en enkel loop. Baksidan limmas och förses ofta med ett skyddande tygstycke (källa: Wikipedia).

Text: Jennie Olsson
Bilder: Edith Carefalk och Ida Linde