Mötesplats Sociala Medier lockar toppnamn

Göran Hägglund och Lisa bjurwald och Margret Atladottir

Bibliotekshögskolans forskning inom sociala medier är framstående och varje år arrangeras tillsammans med Borås Stad konferensen Mötesplats Sociala Medier (MSM). Konferensen sticker ut bland andra liknande arrangemang eftersom den fokuserar på just sociala medier och politik.

– Syftet är att folkbilda och uppmärksamma att det händer något med det politiska samtalet och det sätt vi tar till oss nyheter i ett demokratiskt samhälle, som är strukturerat efter en analog tid, säger Jan Nolin, professor på Bibliotekshögskolan och en av initiativtagarna till MSM.

Som medarbetare eller student på Högskolan i Borås har du möjlighet att gå kostnadsfritt på MSM. Konferensen är den 15 september kl. 13:00–17:00 på Borås Stadsteater, Kulturhuset. Länk till anmälan finns längt ner på sidan. För att ta del av gratisplatserna skriver du "Högskolan i Borås - anställd" respektive "Högskolan i Borås - student" under organisation, de andra uppgifterna fyller du i precis som vanligt. OBS! Strunta i fakturaadress – du ska ju inte betala de 700 kr som eventet kostar för externa besökare. Anmälan är bindande.

Utveckla gärna?
– Förenklat har vi börja gå från tidningar och TV som primär nyhetskälla till sociala medier.  Klimatet på sociala medier har lett till en fragmentisering av nyhetsflödet och vi missar nyheter som tidigare nått alla.

– För några år sedan fick de som fanns på Twitter reda på nyheter först av alla, nu är twitterstormarna mer fragmenterade och också trivialiserade, ytliga om man så vill, och berör ofta kändisar. Vi har bara en viss mängd uppmärksamhet och är därför inte lika flexibla i vårt sökande efter ny information, det pushas på oss.

Vad kan det leda till?
– Aktörerna (läs sociala medier, Google osv.) har koll på vem du är eftersom de vet vilka sidor du besökt och vilka du pratar med i sociala medier. Den information som vi får till oss är skräddarsydd – problematiskt då vi ofta får till oss nyheter som ligger i linje med de åsikter vi redan har. Avancerade kunskapsanvändare som politiker och forskare vill hitta ny kunskap, inte bli insnävade.

Fullspäckat program
Den som kommer till konferensen MSM får lyssna till toppnamn inom området. Göran Hägglund ger tolv råd i en twittertråd och journalisterna Margret Atladottir och Lisa Bjurwald livesänder sin mediepodd, Atladottir & Bjurwald – Politism. Brit Stakston, mediastrateg, författare, debattör och digital specialist tar emot Sociala medier-priset och föreläser.

Vidare föreläser Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitet, under rubriken Demokratin och de sociala medierna – nya möjligheter till deltagande och nya utmaningar.  Jonas Ransgård, kommunalråd, andre vice ordförande Kommunstyrelsen, Göteborgs Stad reflekterar kring sociala medier.

Men förutom det, varför ska man gå på konferensen?
– Sociala medier är ett viktigt verktyg inom politiken – ett helt nytt sätt att kommunicera på växer fram. Deltagarna i konferensen kommer få ny input som hjälper dem att hänga med i forskningsfronten och framförallt kommer vi diskutera vart de sociala medierna är på väg i ett demokratiskt samhälle. Sociala medier är ett undflyende fenomen som ständigt förändras, det har utvecklats otroligt sedan vi började med konferensen MSM för fem år sedan, avslutar Jan Nolin.

Anmäl dig här

Till programmet

Text: Rebecca Lindholm
Bild, Göran Hägglund: Pressbild
Bild,  Margret Atladottir och Lisa Bjurwald: Privat
Bild, Jan Nolin: Ulf Nilsson, mimbild