Kan forskning inom design förändra samhällets heteronorm?

Maja Gunn

Maja Gunn disputerade vid Textilhögskolan den 21 juni i år. Avhandlingen “Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity” består av flera olika konstnärliga project tillsammans med förklaringar, teorier och analyser kring dem. Forskningen har resulterat i ett program för experimentellt mode.

– Vi påverkas av design och design påverkas av samhället, säger Maja Gunn. Vi påverkas av det vi ser, det vi gör och det vi upplever. Därför tror jag att förändring kan ske genom design.

Fakta om Maja Gunn 
Bor: i Stockholm
Utbildning: PhD i Design, Högskolan i Borås, MFA, Textil, Konstfack, Magisterexamen i Modevetenskap, Stockholms Universitet 
Gör jag helst när jag är ledig: Skördar egenodlade grönsaker, läser skönlitteratur, dansar, reser
Det bästa med att vara forskare: Kombon av ny kunskap, erfarenhet, variation och frihet 
Om jag inte jobbade med det jag jobbar med: Jag arbetar så varierat att flera yrken kan inkluderas i mitt sätt att arbeta: designer, konstnär, journalist, författare, fotograf, regissör, scenograf, skådespelare, kostymör, lärare, politiker... Skulle nog valt en av dem om jag inte gjorde det jag gör nu.

Maja Gunn förklarar att hennes forskning är konstnärlig och praktikbaserad.

– Jag utgår från idén att kläddesign har sociala och politiska funktioner och kan skapa social och ideologisk förändring. Utifrån den idén introducerar jag ett sätt att undersöka kläders ideologiska funktioner, och att medvetandegöra kring frågor och problem som finns kopplade till design.

Att ikläda sig exets kläder

Ett av projekten, On and Off, framförs som en traditionell performance, där Maja Gunn står på en liten låda och framför en läsning av en text. Texten är skriven i dagboksform och berättar om hur jaget efter en separation ikläder sig sin ex-partners kvarglömda kläder och vilka känslor som det medför och vilka kroppsliga minnen som är kopplade till kläderna.

I projektet If you were a girl I would love you even more klär Maja Gunn en manlig vän i kläder som traditionellt betraktas som kvinnliga och feminina. Projektet pågår under ett år och mannens sätt att förhålla sig förändras ju mer tiden går.

– Jag fick inspiration till det här projektet då den medverkande killen uttryckte en rädsla för att verka feminin och jag funderade över vilka bestämda uppfattningar det finns om hur en heterosexuell man ska klä sig. Först hade den här personen ett väldigt starkt motstånd mot att vara klädd i feminina kläder, även om det bara var han och jag i rummet. Men motståndet minskade över tid. Nu efteråt tycker han att han har påverkats positivt av projektet och ser på sig själv och andra på ett nytt sätt.

Viktigt med samarbeten utanför högskolan

På frågan hur det kom sig att hon började forska svarar Maja Gunn att det inte var ett helt självklart val.

– Jag hade efter min MFA från Konstfack läst på universitetet vilket resulterade i en magisterexamen i modevetenskap. Jag skrev min uppsats om en kollektion jag arbetat med. Jag intresserade mig för teori och praktik och att arbeta undersökande med design. Ändå var det inte ett självklart val att börja doktorera. Jag bodde i New York och tackade först nej till att komma på anställningsintervju, Borås passade helt enkelt inte in i mitt liv just då. När jag knappt ett år senare ändå började doktorera blev det viktigt för mig att samarbeta och arbeta med projekt utanför högskolan, något jag fortsatt med.

Läs mer

Läs pressmeddelandet om Maja Gunns avhandling med mer utförlig information om hennes olika forskningsprojekt

Läs avhandlingen i fulltext

Läs mer om Forskar Grand Prix och se vilka Maja ska tävla mot i september

Lyssna på Forskningspodden där Maja Gunn medverkar och berättar mer om sin avhandling

Text: Lena M Fredriksson och Ida Borenstein
Foto: Suss Wilén