Målningen Pinocchiodebatten hängs upp igen

Målningen Pinocchiodebatten då den hängde ovanför entrén till biblioteket 2010-2012.

Linda Sörensen, ekonomichef, berättar:

– Högskolan har fått en förfrågan från konstnären om möjlighet att hänga målningen i högskolans lokaler. Vi är positiva under förutsättning att det inte medför några kostnader för högskolan.

I en intervju i Borås Tidning den 19 juni berättar konstnären att han vill bjuda in boråsarna att sponsra upphängningen av målningen och att den sedan ska skänkas till Borås Stad. Om finansieringen löser sig kan tavlan komma på plats under hösten.

Var ska den placeras?

– Det är i dagsläget inte klart när tavlan eventuellt kommer att hängas upp. Den placering som har diskuterats är i närheten av eller utanför Sparbankssalen, säger Linda Sörensen.

Fakta om målningen

Målningen blev klar den 16 maj 2008, samma dag som Pinocchiostatyn avtäcktes i södra ändan av Allégatan i Borås. Den mäter 5 meter på bredden och är 3,5 meter hög. De senaste tre åren har målningen legat hoprullad i ett magasin på Konstmuséet. Dessförinnan har den visats på tillfälliga utställningar i Borås. 2010-2012 lånades den ut till högskolan och hängde ovanför entrén till högskolans bibliotek.

Konstnären kallade från början tavlan för Pinocchios avtäckning. Många kända och mindre kända boråsare, som engagerade sig i den då häftiga debatten om huruvida staden skulle ta emot statyn av Pinocchio, finns avbildade i målningen.

Kari Palmqvist är verksam som konstnär i Borås.

Text: Solveig Klug
Foto: Anna Sigge