Vill väcka ungas teknikintresse

Det går 21 ungdomar från högskolans huvudentré och förbi de olika naturvetenskapliga labben. När de kommer in i salen står det en gräsklippare på ett bord och ett annat är fyllt av sopor.

– Vad gör en ingenjör? frågar Magnus Bengtsson eleverna. Han arbetar som programansvarig på maskiningenjörsprogrammet på Högskolan i Borås.

Efter att besökarna gett några förslag berättar han om de olika inriktningarna inom några av ingenjörsutbildningarna: bygg-, energi-, kemi- och maskiningenjör. Därefter visar han en förbränningsmotor. Han berättar att på maskiningenjörsutbildningen får studenterna bland annat lära sig att skruva isär och sätta ihop en förbränningsmotor, och att det bara tar fyra timmar att lära sig.

Sedan tar Kamran Rousta, universitetslektor i resursåtervinning, barnen på en resa om avfallssystem och vad som händer när vi ser sopor som resurser istället för just sopor. Besöket avslutades med en tävling.

Gruppen är en av fyra som de träffar under Industrinatten. Han berättar om varför högskolan är med på initiativet:

– Teknik är en viktig del av vardagslivet och för att ha ett fungerande och hållbart samhälle behöver vi ingenjörer. Därför vill vi på högskolan vara med och inspirera och skapa ett tidigt teknikintresse och en förståelse hos barn och ungdomar för vad det innebär att arbeta med och forska kring teknik.

Läs mer

Om Ingenjörsutbildningarna

Om Industrinatten i Sjuhärad (extern länk)

Text: Anna Kjellsson
Bild: Suss Wilén