20 år sedan – vi minns kårhusbranden

Christian Mohr och Mathias Bräck.

Från hela landet hade studenter kommit för att ha fest i dåvarande kårhuset Rabalder i hörnet vid Åsbogatan-Kungsgatan. Christian som tidigare varit student, men nu var anställd vid högskolan skulle vara DJ. Mathias var förstaårsstudent och skulle som kåraktiv precis hålla i sin första pub. Uppe på festvåningen befann sig ett 70-tal gäster. Två i kårens pyroteknikergrupp, Mattias Björkman, Christians bästa vän och tidigare studiekamrat, och Peter Libera, skulle hämta något i förrådet där kåren förvarade pyroteknik. Plötsligt small det och snart var hela kårhuset rökfyllt. Elden fick snabbt fäste. Mattias Björkman och Peter Libera omkom vid explosionen och ytterligare åtta personer skadades.

Tänker på vikten av fungerande rutiner

Christian var en av de första som larmade räddningstjänsten. I villervallan fungerade utrymningen trots allt väl minns han.

– Folk tog sig ut och stängde dörrar efter sig. Hade de inte gjort det så hade det kunnat gå mycket värre. Bara häromdagen pratade vi om vikten av att rutiner finns och fungerar vid en katastrof som den här, säger han.

Händelsen har påverkat dem, på olika vis. Christian Mohr drev en tid efter händelsen ett företag med inriktning mot eventsäkerhet under några år.

– Och det händer än i dag att jag har Mattias Björkman i minnet, han dyker upp som referens när jag tänker på hur saker och ting ska göras, till exempel i en datasal, hur skulle han ha gjort?

För Mathias Bräcks del har det varit viktigt att lägga händelsen bakom sig. Något båda dock tänker på i dag är att ha bra koll på var det finns nödutgångar.

Efter branden stod studentkåren utan lokaler. Året efter branden, 1999, fick studentkåren ta över Folkets hus mittemot högskolan på Allégatan. I samband med ombyggnationen av Folkets hus till kongresscenter som inleddes våren 2017 flyttade Studentkåren in Akademiska hus lokaler på Sandgärdet.

Läs mer om kårhusbranden

Haverikommissionens slutrapport "Brand i kårhuset Rabalder, Borås", 1999.

Läs även rektors blogg.

Text och foto: Solveig Klug