Fotobok om klassrum – välkommen på boksläpp

Klassrum

Boksläpp för rapporten ”Classroom”
När: 13 februari, kl. 10:00
Var: Pressrummet, A700 på Högskolan i Borås
Vid boksläppet serveras tårta. Ingen anmälan krävs.

– Syftet med rapporten är att kritiskt reflektera över hur vi ser på lärande och hur vi undervisar, förklarar Clemens Thornquist.

Studien av klassrum har sitt ursprung i ett större material från tre tidigare projekt som undersökte modedesign som ämne inom akademin i stort och i relation till olika fakulteter.

– Som en del i det arbetet framkom klassrum som intressanta, särskilt med tanke på uppenbara likheter, men även skillnader. Och när man tänker att klassrum kanske är det rum där vi spenderar allra mest tid, med syftet att just lära oss något, så blir de väldigt intressanta, säger han.

Intresserad av rum för metodik

Han förklarar att anledningen till den visuella studien är att det, genom foto, går att komma åt sublima psykologiska och sociologiska aspekter på lärandeprocessen.

– Särskilt när rummen är tomma på folk, både lärare och studenter. Jag tycker det visar tydligt på förkategorier till lärande som till exempel ordning, repetition, skillnad, självorganisation och så vidare.

Clemens Thornquist är professor i modedesign men är intresserad av metodik, oavsett det är professionell metodik, forskningsmetodik eller som i rapporten, metodik för lärande.

– Jag kanske inte kommer att studera klassrum direkt på detta sätt fortsättningsvis, men rummet för metodik kommer nog fortsätta att vara intressant för mig. Rum som ateljén, labbet, klassrummet eller biblioteket har alltid intresserad mig, säger han.

Läs mer

Om Clemens Thornquist

Om de tidigare projekten ”Philosophia Academia”, ”Ontologia Pupae” samt ”Logica Contra”  (Extern länk)

Text: Anna Kjellsson
Bild: Clemens Thornquist
Porträtt: Ulf Nilsson