Här finns de framtida jobben

Vad tycker då de som läser vid Högskolan i Borås? Här möter du tre personer; Jenny Almgren, Recai Poyraz och Evelina Edvinsson.

Jenny läser andra året på industriell ekonomi och har valt affärsingenjör bygg som inriktning, även det för att det är brett och ger många möjligheter inför framtiden.

– Det är bra att utbildningen innehåller en hel del ekonomi, för det läste jag inte när jag gick teknikprogrammet på gymnasiet. Bygg gillar jag för att det handlar om vårt hållbara samhälle, något som jag vill fokusera på, säger hon.

Recai Poyraz en riktig datanörd i tonåren och ville syssla med datorer på alla möjliga sätt. Därför är det inte konstigt att han trivs som fisken i vattnet med sitt yrke: systemvetare.

– Det som fascinerade mig med datorer är att det är en maskin som kan tänka och behandla data snabbare än en människa. Jag insåg snabbt att det var detta jag ville jobba med i framtiden. Tack vare utbildningen till systemvetare får jag jobba med det jag helst vill. Där lärde jag mig det jag behövde för att börja jobba och de ämnen som jag läste gav en god överblick över området och grundkunskaper inom så många områden.

Redan som nioåring ville Evelina Edvinsson bli sjuksköterska, och nu är hon snart klar med utbildningen. Den har till och med överträffat hennes höga förväntningar, tack vare sitt upplägg med mycket praktik och övningar i simuleringslabbet.

– Jag har alltid velat hjälpa människor, så sjuksköterskeyrket har legat nära till hands, säger Evelina Edvinsson. Nyligen hittade jag ett block från när jag var nio år och där stod det att jag skulle bli sjuksköterska!

Skapa din framtid i Borås

Hösten 2018 erbjuder vi 59 program på grund- och fortsättningsnivå.

Text: Staffan Ljung
Foto: Anna Sigge/Lena M Fredriksson