Tävling med fokus på funktion

Bland studenternas bidrag fanns jackor för löpning, jakt och långa flygresor. Juryn, som bedömde jackorna, bestod av representanter från Norröna, Didriksson, H&M, KappAhl, Friluftsfabriken, Lectra och Textilhögskolan. Det var elva studenter som deltog i tävlingen och av dessa skulle juryn utse två vinnare.

Cirka 70 personer kom för att titta på studenternas presentationer, förutom bekanta till studenterna fanns där också flera representanter från näringslivet. Publiken fick också rösta fram en vinnare och deras favorit var Mika Munterud som har tagit fram en jacka avsedd för långa flygresor.

– Jag reser själv väldigt mycket och jag har alltid älskat att resa. Jag har varit i 66 olika länder och inför det här projektet har jag pratat med många andra flygresenärer, berättar Mika Munterud.

Jackan är tillverkad i merinoull, ett väldigt lätt material som dessutom anpassar sig efter kroppens egen temperaturer. Jackan är stilren men har gott om funktioner som en resenär vill ha, till exempel finns det fickor för en smartphone, en annan för passet och en för läsplattan. Till jackan hör dessutom en avtagbar huva med inbyggd nackkudde och ögonmask.

Studenterna har jobbat med projektet sedan slutet av november och fick då börja med att välja en aktivitet som de ville sy en jacka till. Sedan har de gjort flertalet förarbeten för att få så funktionsdugliga plagg som möjligt.

– Studenterna har varit fantastiska, de är så drivande och självgående. Det har varit jätteroligt att följa deras arbeten, säger Ann-Charlotte Höijer, ansvarig lärare för kursen.

Karin Olebjörk hamnade på juryns förstaplats. Hennes bidrag var en kakigrön tweedjacka, speciellt framtagen för fågeljakt, med ett material som inte skadar naturen. Jackan har fickor nertill för att säkra armarnas fulla rörlighet samtidigt som fickorna är designade för att rymma det som behöver vara lättåtkomligt för en jägare och dennes jakthund. Karin, som själv är jägare, säger:

– Det här har varit jätteroligt, jag älskar att producera kläder och jag älskar att jaga. Alla vi som vann i dag brinner verkligen för det vi gör, säger Karin Olebjörk.

Text: Emma Lindh
Foto: Suss Wilén