Butikschefsutbildningen – en bra väg in i branschen

Wilma Alveus

Varför valde du Butikschefsutbildningen?

– Jag har länge haft ett intresse för textil, sömnad och mönsterkonstruktion. Men jag kände inte att jag ville bli modedesigner, utan snarare egenföretagare. Därför är Butikschefsutbildningen bra eftersom jag både får den ekonomiska delen och den textila delen.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag tycker att den har varit bra. Dock kan namnet på utbildningen vara lite förvirrande, då det handlar om så mycket mer än att bara bli butikschef. Vilket har varit väldigt positivt för mig, eftersom jag mer vill jobba inom marknad.
Wilma Alveus
Ålder: 24 år
Kommer från: Stockholm
Fritid: Syr, scouting och orientering

– Under de första två åren i utbildningen får du en bred grund att stå på, du får bland annat läsa kurser i juridik och företagsekonomi och se hur en produktion kan se ut. Tredje året kan du stå på egna ben, och får fördjupa dig. Butikschefsutbildningen är en otroligt bra väg in till branschen.

Vad har varit roligast i utbildningen?

– Kursen vi håller på med just nu, Framtidens modebutik, är väldigt intressant. I kursen väver vi ihop hur branschen har sett ut och kommer att se ut. Exempelvis hur den teknologiska utvecklingen kommer att se ut i framtiden, och hur den kommer se ut ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi utgår också från ett riktigt företag, och ser vilka brister det har, och vilka möjligheter det finns att lösa dem.

– Även praktiken i årskurs två var väldigt bra. Där fick man en chans att nischa sig och välja det man är intresserad av. Jag hade min praktik på Hemtex inköpsavdelning.

Vad tycker du om Borås som studentstad?

– Jag var skeptisk till Borås innan jag flyttade hit. Jag kommer från Stockholm och att flytta till en liten stad är alltid speciellt. Men jag tycker faktiskt om Borås, det är nära till allt, och det finns bra shopping och närhet till träning.

Vad vill du göra om tio år?

– Jag har två spår, antingen kommer jag att vara forskare eller så är jag egenföretagare med inriktning mot second hand och e-handel i kombination.

Vad gjorde du innan du började plugga på högskolan?

– Jag jobbade bland annat i butik och i restaurangbranschen, och så läste jag några strökurser inom modevetenskap, mönsterkonstruktion och sömnad.
Har du några tips till blivande studenter?
   
– Se till att engagera dig i något. Det kan exempelvis vara att jobba extra, eller vara med i en förening eller ”nörda” ner sig lite extra i studierna. Man disponerar tiden själv när man studerar, så det finns möjlighet att göra annat för att sedan få energi och kreativitet i sina studier.

 

Skapa din framtid i Borås

Hösten 2018 erbjuder vi 59 program på grund- och fortsättningsnivå. Ett av dem är Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode, 180 hp. 

Text och foto: Annie Klasén