Fem av hundra debutanter nominerade till pris

Juryn har nu vaskat fram fem starka kandidater till 2018 års debutantpris. Debutanterna är Linus de FaireViktoria JäderlingAgnes LidbeckIsabelle Ståhl och David Väyrynen. Prissumman är på 100 000 kronor.

Linnéa Lindsköld, forskare vid Bibliotekshögskolan och en av jurymedlemmarna för debutantpriset, berättar mer om hur de har kommit fram till vilka fem som ska nomineras.

– Det vi söker efter är helt enkelt kvalitet. Det är extra intressant i ett sådant här sammanhang, där de böcker vi läser är av helt olika karaktär. Vi är tre personer i juryn, och vi diskuterar oss fram till ett enhälligt beslut.

– Under 2017 debuterade 100 skönlitterära författare i Sverige, vilket är rekordmånga. Det är kul att se att den skönlitterära utgivningen är så aktiv, men det innebär också ett stort arbete för oss som sitter i juryn, då vi läser samtliga debutanters verk.

Var det svårt att komma fram till ett gemensamt beslut?

– På ett sätt var det svårt, och på ett annat sätt inte alls. Det har varit ett väldigt roligt arbete, och för mig var bredden bland böckerna som har getts ut oväntad. Vi får ju en överblick över det som ges ut som nästan ingen annan i landet får. Det har kommit väldigt många bra böcker under året, men samtidigt känner jag mig väldigt säker på det val som vi gjorde till slut.

Tidigare vinnare av Borås Tidnings debutantpris 
2001: Lotta Lotass – Kallkällan
2002: Maria Zennström – Katarinas sovjetiska upplevelser
2003: Daniel Sjölin – Oron bror
2004: Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött
2005: Ida Börjel – Sond
2006: Andrzej Tichy – Sex liter luft
2007: Martina Lowden – Allt
2008: Viktor Johansson – Kapslar
2009: Sara Mannheimer – Reglerna
2010: Johan Kling – Människor helt utan betydelse
2011: Helena Österlund – Ordet och Färgerna
2012: Tomas Bannerhed – Korparna
2013: Susanna Lundin – Hindenburg
2014: Anna Fock – Absolut noll
2015: Maxim Grigoriev – Städer
2016: Stina Stoor – Bli som folk
2017: Thom Lundberg – För vad sorg och smärta

Du forskar till vardags om kulturpolitik. Hur hänger det ihop med det här uppdraget?

– Juryuppdraget ser jag som ett hedersuppdrag, och är någonting jag ägnar mig åt på min fritid. Men min avhandling handlade om kvalitetsbedömning i kulturpolitik, och därför vet jag att kvalitet kan vara ett svårt begrepp att förhålla sig till. Det har gjort att jag gått in i det här uppdraget med en stor ödmjukhet.

– Under juryarbetets gång har jag också reflekterat mycket över de skillnader som finns mellan ett juryarbete av den här typen och det kulturpolitiska sammanhanget. Inom kulturpolitiken är det alltid skattepengar som används och det ställer höga krav på insyn, medan de diskussioner som förts i juryn är helt slutna. Samtidigt sitter vi på 100 000 kronor som vi ska dela ut, och det ger oss ju faktiskt en enorm makt. Då är ödmjukheten inför vårt uppdrag bra att ha med sig.

Prisutdelningen i Borås sker måndagen den 19 februari 2018 under en debutantdag med författarna i centrum.

Läs mer

Läs mer om Borås Tidnings Debutantpris, motiveringarna och om juryn.

Text: Helen Rosenberg
Foto: Privat