Sommartips från kollegor

Hög med böcker framför blå himmel

Serie: The Handmaid's Tale

Anna Kjellsson, kommunikatör, Kommunikation

The Handmaid’s Tale är en dystopisk och högaktuell serie om ett framtida USA där invånarna lever i en fruktansvärd men sannolik diktatur. Det är en gripande och vackert filmad serie med suveräna skådespelare. Den är allt annat än feelgood, men så bra!

Bok: Människor helt utan betydelse av Johan Kling

Albin Olsson, bibliotekarie, Bibliotek

En het sommardag i Stockholm 1998 får vi följa med Magnus när han söker jobb inför hösten inom TV- och filmvärlden. Hela tiden väntar han på att flickvännen ska ringa. I denna Odysseus-liknande berättelse får vi följa med honom och möta flera olika människor, både med och utan betydelse. Vackert berättat med Stockholm som kuliss blir detta en sommardag att återvända till om och om igen.

Bok: Binas historia av Maja Lunde och Galen i humlor av Dave Goulson

Cecilia Sönströd, universitetsadjunkt, Sektionen för informationsteknologi

Allt du inte visste att du behöver veta om bin och humlor; i två välskrivna, spännande och faktaspäckade böcker.

Youtube-föreläsning: Lär dig förstå livet i grunden!

Fredrik Ståhl, professor, Sektionen för vårdvetenskap

En av de bättre föreläsningar jag hört som jag gärna rekommenderar till alla med ett gnutta intresse av livets uppkomst SAMT den grundläggande energiförsörjningen i våra celler (som förser oss med 99,5 % av all energi vi använder). Denna föreläsning ger en mycket övertygande, oväntad och omvälvande förklaring till livets uppkomst samt de generella principer som styr samtliga ekosystem på vår jord. Helt enkelt bra!

Se föreläsningen på youtube (extern länk). 

Om någon till äventyrs faller för frestelsen och tar en titt på denna föreläsning är ni välkomna med frågor/kommentarer m.m. till Fredrik som svarar inom en obestämd tid.

Tips på flera filmer

Thorbjörn Magnusson, sektionschef, Sektionen för design

  • Det mesta av Peter Greenaway men kanske framför allt: Kocken, tjuven, hans fru & hennes älskare, Dränkta i nummerordning, Tecknarens kontrakt och den bästa – ZOO.
  • Tarkovsky: Stalker.
  • Ettore Scola: Vi som älskade varann så mycket, Natten i Varennes samt den fantastiska En alldeles särskild dag (jag älskar varje sekund av den).
  • Koyaanisqatsi: Kan inte beskrivas – fantastisk musik av Philip Glass.
  • Blecktrumman: Från boken av Gunther Grass.
  • Älskaren + Hiroshima – min älskade : Från Marguerite Duras böcker.

Bok, podd och en serie

Tobias Ruhtenberg, universitetsadjunkt, Sektionen för lärarutbildning

När det gäller bok så måste jag rekommendera Hans Roslings bok: Factfulness: Tio knep som hjälper dig förstå världen, en bok som borde vara obligatorisk kurslitteratur på alla program oavsett utbildning. Rosling röst är väldigt saknad och viktigare än någonsin i dag.

Podd: Jag gillar poddarna som finns under titeln P2 dokumentär eftersom jag har ett stort intresse av lite udda musikgenrer. En favorit är Det afrikanska arvet i Latinamerika, det finns ett stort utbud av andra musikstilar att grotta ner sig i efter tycke och smak. Perfekt att ha i hörlurarna under skogspromenaden!

TV-serie: En favoritserie som finns på Netflix är Black Mirror skapad av Charlie Brooker. En framtidsvision som ligger bara ett litet snäpp framför vår verklighet. Det som bland annat är bra med serien är att den består av fristående avsnitt så man behöver inte se alla avsnitten i en följd. Ger en spegelbild av hur vi använder oss av teknik i dag och vad som skulle kunna hända i framtiden (typ i nästa vecka).