Tuff utbildning klar – nya sjuksköterskor redo för yrket

Stipendiet för bästa kandidatuppsats gick till Emma Johansson och Harley Tengberg som skrivit om Patienters upplevelser av stöd efter en hjärtinfarkt. Eva-Britt Wüstenhagen, studierektor för verksamhetsförlagd utbildning på Södra Älvsborgs Sjukhus, delade ut priset i samband med examen och läste upp motiveringen:

”En välskriven uppsats som är lätt att ta till sig. Resultatet är användbart för många olika patientgrupper. Det belyser vikten av individanpassad information som stödjer och styrker patienten. Detta ligger i linje med SÄS arbete för en mer personcentrerad vård. Grattis!”

För sin insats belönades de med 5000 kronor att dela på.

Det blev en stund med vacker sång och musik av Jacqeline Broere och Filip Schultze som framförde sångerna ”I Will wait” och ”Without you”. Claes Wikström och Stefan Gustavsson, lärare i de medicinska kurserna respektive psykiatri, delade ut broscher till alla studenter, ihop med Sofia Zetterlund, programadministratör.

Evelina Edvinsson Engström höll studentalet och betonade de nyblivna sjuksköterskornas viktiga roll i samhället.

– Ni är så fruktansvärt värdefulla.

Professor Fredrik Ståhl avslutade högtiden med ett annorlunda tal till studenterna med observationer från kossornas värld. Att både vi och kossorna påverkas av jordens magnetfält. Kossorna ställer sig utmed jordens magnetfält, vid sidan av varandra och eventuellt störs människor om vi sover i nordlig riktning.

– Vänd sängen 45 grader, sa Fredrik Ståhl med budskapet att observera saker för att hitta symptom.

Därefter reste sig studenterna till tonerna av Lalehs Goliat och gick ut på kyrkbacken för att möta framtiden som sjuksköterskor.

”Få andra att känna att det är okej att inte alltid känna sig okej” (Filip Schultz)

För Filip Schultz väntar arbete som sjuksköterska på akutmottagningen på Sahlgrenska i Göteborg, där han tidigare också arbetat som undersköterska.

Hur var utbildningen?
– Utbildningen var, som helhet, en god utbildning. Den har visat sig skapa goda förutsättningar för att vi ska känna oss redo att arbeta som sjuksköterskor. Mycket av det som anses nödvändigt ute i praktiken är också det som finns med i själva utbildningen, vilket har varit uppskattat. Å andra sidan är utbildningen tuff och kräver mycket disciplin för att orka med. Vi kände alla många gånger att det blev för mycket på för kort tid och önskade en del gånger att utbildningen gjordes om eller förlängdes med ett år för att vi som studenter skulle kunna orka med den.

Har du några råd till blivande studenter?
– De råd jag kan ge till kommande studenter är att först och främst att ha roligt. Det är tre år som du kommer att tillbringa på samma skola och förhoppningsvis med samma människor. Skapa en relation till varandra och ha roligt när ni studerar. Glöm inte bort att ta pauser och vila mellan varven. Utbildningen kräver mycket av dig som student, men blir betydligt lättare och mindre mödosam om ni som klass hjälper, stöttar och finns där för varandra under resans gång. På tre år hinner det hända mycket i allas liv och utbildningen innebär en stor förändring mot vad som kanske varit tidigare. Ta vara på de åren som kommer. Gör ditt bästa, men glöm inte bort att det inte är en tävling. Det kommer alltid fler chanser om en tenta inte går bra första gången. I slutändan går ni en utbildning som ger er massvis av erfarenhet och en utbildning där det handlar om att våga visa vem man är.

Vad tänker du om ditt yrkesval, varför ville du bli sjuksköterska?
– Att vara sjuksköterska handlar inte bara om ett jobb. Det är ett livsval vi gör för att vi vill vårda och främja hälsa hos de människor vi möter, oavsett om de upplever sjukdom eller inte. Som sjuksköterska har du möjligheten att göra skillnad, sprida glädje och kärlek och stå upp för de människor som saknar en röst i samhället. Du får lov att kämpa för ett värdigt liv för alla, och ge ett värdigt avslut för de som går bort. Jag har inte valt att bli sjuksköterska för att det är ett jobb eller för att det finns en prestige i det. Jag har valt detta för att jag vill ge alla människor möjligheten att uppleva hälsa och möjligheten att få skratta och gråta. Få andra att känna att det är okej att inte alltid känna sig okej. Vad jag i framtiden väljer att göra med mitt yrkesval och vilken väg jag väljer att ta är något jag tids nog kommer att få se. Just nu är jag stolt över att vara färdig och få möjligheten att gå ut och göra skillnad.

Av: Henrik Grönberg