Forskarcafé om yttrandefrihet

Forskarcafé

Forskarcafé har anordnats av högskolan tillsammans med Folkuniversitetet sedan 2015. Det går ut på att gästerna kan ta en kaffe, lyssna på en intressant föreläsning och diskutera med en forskare utifrån ett aktuellt tema.

Moderator i år är Julia Pennlert, forskare i litteraturvetenskap och universitetsadjunkt på Bibliotekshögskolan. Vårens tillfälle gästas av Jon Helgason, universitetslektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet och Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby. De ska samtala kring titeln "Boken, biblioteket och yttrandefriheten".

– På forskarcaféet kommer föreläsarna ge olika perspektiv på begreppet yttrandefrihet och hur de på olika sätt arbetar med Yttrandefrihet – vilka problem och diskussioner som kan uppstå och hur de hanterar frågor som rör yttrandefrihet, berättar hon.

Fler caféer i höst

Hon berättar att Forskarcafé vänder sig till alla som är intresserade – allt från studenter och medarbetare på högskolan samt allmänheten.

– Det blir intressanta diskussioner och lärorika samtal för publiken. Förhoppningsvis finns det något för alla.

Det övergripande temat för Forskarcafé 2018 är ”Yttrandefrihet” och fortsätter under hösten. Under hösten planeras ett tillfälle som ska fokusera på yttrandefrihetens roll och betydelse i offentlig verksamhet (skolan och vården) samt ett samtal om yttrandefriheten och medierna, ordets betydelse i mediesamhället och hur de olika digitala medierna möjligen genererar både positiva och negativa effekter på begreppet. Datum kommer efter sommaren.

Läs mer på hb.se/forskarcafe

Text: Anna Kjellsson
Illustration: Maj Persson
Porträtt: Suss Wilén