Forskare sökes till ForskarFredag

Forskar Grand Prix 2016

Syftet med ForskarFredag är att visa hur kul forskning kan vara och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Vi tror att vi genom evenemanget kan inspirera barn och unga att bli intresserade av vetenskap och högre utbildning, dessutom får våra forskare fin träning i att prata om sin forskning på ett sätt så att alla förstår.

I år är det studiedag för grundskoloan den 28 september, därför anordnar vi vissa aktiviteter även dagen innan, 27 september.

Vi söker forskare till följande programpunkter:

Låna en forskare (27 september)

Här åker forskare ut till skolklasser, från förskoleklass till gymnasium, för att under 30-60 minuter berätta om hur det är att arbeta med forskning, hur man blir forskare och vad man kan forska om. Forskaren väljer vilken årskurs hen vill komma till och hur många klasser hen vill besöka under dagen.

Studiebesök (27 september)

Elever från årskurs 5 och 6 kommer till högskolan och gör studiebesök i olika labb. De får prova på experiment och samtidigt ställa frågor om högskolans verksamhet.

Forskar Grand Prix (28 september)

Forskare tävlar i att på fyra minuter berätta så pedagogiskt, inspirerande och intresseväckande som möjligt om sin forskning. Publiken tillsammans med en expertjury utser vinnaren genom röstning. Publiken består av inbjudna gymnasieelever. Presentationen ska vara på svenska. Coachning med extern expert på presentationsteknik och scenframträdande ingår. Vinnaren går vidare till den nationella finalen i Stockholm i november.

Är du intresserad av att vara med eller vill tipsa om någon, kontakta anna.kjellsson@hb.se så fort som möjligt. Information går ut till skolorna i maj.

Läs nyhet från förra året.

Text: Anna Kjellsson
Foto: Suss Wilén