Här ges utrymme för kreativitet och specialintressen

Varför valde du designteknikerutbildningen?

– Jag hade tidigare gått en 2-årig grundutbildning i mönsterkonstruktion och modedesign och visste att jag ville fördjupa mig i de tekniska aspekterna. Programmet har en bra balans mellan akademiska studier och lärande genom praktiskt arbete, vilket var viktigt för mig.

Vad tycker du om utbildningen?

– Det är en intensiv och framför allt oerhört rolig utbildning, där man både får utlopp för sin kreativitet och möjlighet att ”nörda” ner sig i specialintressen. Och så måste jag förstås nämna tillgången till all teknisk utrustning – den är verkligen ett privilegium. Textilhögskolan har fantastiska resurser.

– I efterhand önskar jag att vi hade haft mer konkreta samarbeten med både industrin och de andra programmen på högskolan. Men jag är väldigt glad över den gedigna grund jag fick med mig ut i yrkeslivet. I dag jobbar jag utomlands. Något jag märkte snabbt var att det finns en stark efterfrågan på min kompeten även på den internationella arbetsmarknaden.

Vad tycker du om Borås som studentstad?

– Jag tillbringade större delen av min vakna tid på skolan och känner ändå att jag inte hann utnyttja labb och maskinpark fullt ut – men jag trivdes i Borås. Det finns ett ganska bra utbud av butiker och restauranger, och det är enkelt att ta sig till Stockholm och Göteborg.

Vad gör du i dag?

– Jag är produktutvecklare på Rapha i London. Min roll innebär ett nära samarbete med designer, designtekniker och sömnadsfabriker såväl som till exempel tygproducenter och testlabb.

Hanna Claesdotter 
Ålder: 27 år
Kommer från: Stockholm 
Fritid: Mest cykling

Har du fått användning av din utbildning i ditt nuvarande yrke?

– Absolut! Jag har stor nytta av min expertis inom mönsterkonstruktion och sömnadsteknik, då mitt jobb handlar om att utveckla innovativa plagg för ett användningsområde med mycket höga funktionskrav. Breda grundkunskaper i textila processer hjälper mig att kommunicera effektivt med leverantörer, men också att undersöka och förklara allt från tekniska materialegenskaper till produktionsmässiga begränsningar.

Har du några tips till studenter som ska söka utbildningen?

– Utnyttja alla möjligheter att knyta kontakter och ta till dig av andras erfarenhet – såväl med lärare och gästföreläsare som med studenter. Jag skulle också rekommendera alla att göra praktik under sommaren, gärna efter både första och andra året. Det ger en ovärderlig inblick i branschen och gör det lättare att få ut så mycket som möjligt av kurserna senare i programmet.

 


 

Skapa din framtid i Borås

Hösten 2018 erbjuder vi 59 program på grund- och fortsättningsnivå. Ett av dem är Designteknikerutbildning, 180 hp.

Text: Annie Klasén
Foto: Privat