Pia Mouwitz vill skapa engagemang och samarbeten

Vad innebär din roll som chef över verkstäderna?

− Mitt ansvar är verksamheten i de textila labben på Textilhögskolan. I labben jobbar vi praktiskt med stora delar av den textila värdekedjan från textilfiber, spinneri, väv, trikå, konfektion, färgeri- och beredningsteknik (både teknik och designinriktning) textiltyck, textilteknologi, textilelektronik, textil materialprovning, bodyscanning, 3D- och laserteknik med mera. I vår maskinpark går vi från idé till färdiga prototyper, plagg, utvecklar tekniska lösningar och mycket annat. Labben utvecklar också projekt ihop med textil- och modebranschen som våra utbildningstekniker har lång erfarenhet från. I vår maskinpark utvecklar studenter, produktutvecklare och forskare framtidens textil och mode. Labben jobbar brett inom tre huvudområden: textilteknik, textil- och modedesign och textilt management.

Vilka utmaningar ser du i rollen som chef?

− Det är många som vill jobba i och tillsammans med de textila labben och intresset har exploderat sedan vi flyttade till våra nya lokaler i Textile Fashion Center. Detta är en otrolig möjlighet och min uppgift är att se till att arbetssituationen är bra för både användare, studenter och medarbetare. Vi vill också jobba mer med projekt ihop med textilindustrin, till exempel Smart Textiles och Science Park, och möjliggöra för mer forskning i labben. Att fortsätta att leverera riktigt bra kurser i labben för våra program- och utbytesstudenter är en självklarhet. En stor utmaning.

Hur stor del av din tjänst består av chefsskapet? Och vad jobbar du med övrig tid?

− Det är fullt fokus på labben under första halvåret. En dag i veckan forskar jag om värdet av kläder, som ligger inom projektet Re:Textile. Varför tycker vi inte att vi har någonting att ta på oss när vi står framför en proppfull garderob? Jag kommer också vara med i lokalgruppen på Textilhögskolan.

Vad gjorde du innan du gick över till din nya tjänst?

− På Textilhögskolan har jag jobbat i 10 år inom mode och textil, senast som studierektor inom design. Jag är utbildad vid Textilhögskolan som Textilingenjör och Modedesigner och jobbade 17 år med produktutveckling och design i olika modeföretag. Jag har också utbildning inom kemiområdet.

Hur vill du vara som chef?

− Jag och många med mig har ett starkt driv och brinner för att utveckla det textila området. Det kräver stort engagemang från oss alla och jag vill att vi jobbar tillsammans för att nå dit vi vill. Labben vill ligga i framkant och skapa förutsättningar.

Vad gör du gärna på din fritid?

− Jag dansar på Friskis och Svettis och umgås med vänner. Gillar att måla i olja och är en sann färgnörd.