De ska peppa för studier och praktik utomlands

Nathalie Andersson och Simon Bona.

De berättar om uppdraget:

Erasmus+ ambassadörer läsåret 2018/2019

Nathalie Andersson
Studerar: Textilekonom år 3

Simon Bona
Studerar: Civilekonomprogrammet år 4

– Det handlar om att inspirera studenter på högskolan att själva våga ta steget att åka på en utbytestermin eller praktik utomlands. Vi är en del av marknadsföringen av de olika Erasmusprogrammen – utbytesstudier och praktik – och kommer att delta vid olika event för att motivera studenter till att ta chansen att åka på utbytestermin eller göra sin praktik utomlands. Vi kommer att träffa studenter som redan har sökt och ska åka utomlands, men även studenter som ännu inte kommit så långt i sina studier. Målet är såklart att få så många som möjligt att åka utomlands.

Vad kan ni som ambassadörer tillföra andra studenter?

– Vi kan svara på frågor som studenterna har inför utbytet och berätta om våra egna erfarenheter från vårt utbyte. Jag var på Coventry University i London i våras (2018). Det var en helt fantastisk upplevelse. Skolan erbjöd lärorika kurser och att bara vistas i London gav mig så mycket inspiration och motivation till studierna och mitt framtida yrkesliv, berättar Nathalie Andersson, som läser sista året till textilekonom.

Och Simon Bona går sista året på Civilekonomprogrammet. Han var i våras på INSEEC Business School i Paris.

– Att det blev Paris och Frankrike var för att jag ville åka till en storstad i Europa där kulturen inte var allt för lik den vi har i Sverige. Jag hamnade i ett helt nytt sammanhang i en annan kultur samtidigt som jag träffade människor från hela världen vilket har varit både utmanande och givande. I slutändan åkte jag därifrån rik på nya erfarenheter och har nya vänner världen över.

Hur tänker ni om ni själva hade fått träffa en ambassadör?

– Jag minns att många av oss studenter som skulle iväg var stressade och oroade inför flytten. För majoriteten var det första gången att flytta utomlands och att studera på ett annat språk. Att få träffa en ambassadör med egna erfarenheter hade gett trygghet och varit lugnande, men även taggat oss lite extra. Allt löser ju sig alltid i slutändan och man får inte glömma att detta är en ovärderlig möjlighet som man ska njuta till fullo av, säger Nathalie.

– Inför min utbytestermin saknade jag att få prata med någon som nyligen studerat utomlands. Jag hade alla möjliga sorters frågor och jag hoppas att jag i min roll som ambassadör ska kunna besvara andras frågor. Sedan hoppas jag att jag kan motivera studenter att ta vara på chansen att åka utomlands, berättar Simon Bona.

Då träffas högskolans Erasmusambassadörer

Närmast deltar de vid en Kick-off 29 november för de studenter på högskolan som ska åka utomlands under vårterminen 2019. Sedan kommer de att besöka olika klasser och vara med vid andra evenemang, som öppet hus i början på nästa termin och internationella veckan på högskolan.

Läs mer

Erasmus+ praktik.

Erasmus studier. 

Text och foto: Solveig Klug