Rektorskandidat föreslås till regeringen

Mats Tinnsten

Fakta Mats Tinnsten
Mats Tinnsten kommer från Östersund och är 59 år gammal. Han är gift och har tre vuxna barn. Efter civilingenjörsexamen 1984 arbetade han på Volvo BM i Eskilstuna. 1990 anställdes han som universitetsadjunkt på Högskolan i Östersund. Han doktorerade 1999 och blev 2004 docent i ämnet datorstödd maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet. Mats Tinnsten var under perioden 2005 till 2011 prefekt för en teknisk institution med ca. 110 anställda och under perioden 2010 till 2012 prodekan för den tekniska fakulteten. 2008 blev han professor i maskinteknik med inriktning mot sportteknologi vid Mittuniversitetet och är sedan 2012 prorektor vid samma universitet. På fritiden åker han gärna långfärdsskridskor och skidor, både på längden och utför. Han gillar även att renovera hus och meka med gamla bilar.

För närvarande är Mats Tinnsten professor och prorektor vid Mittuniversitet. Om regeringen följer högskolans förslag kommer han att tillträda som rektor vid Högskolan i Borås den 1 januari 2019. Enligt förslaget kommer hans uppdrag att pågå under sex år.

– Det känns hedrande och ansvarsfullt att de föreslår mig och samtidigt väldigt spännande och inspirerande, säger han.

Om regeringen går på högskolestyrelsens linje, vad ser du mest fram emot i det nya uppdraget?

– Att lära känna ett nytt lärosäte och möta nya kollegor. Genom att lyssna och lära ska jag, tillsammans med medarbetarna, på bästa sätt fortsätta högskolans positiva utveckling. Dessutom ser jag fram emot att lära känna högskolans omgivande samhälle och arbeta för att ytterligare stärka den kopplingen.

Hur ser du på din tid vid Mittuniversitetet?

– Jag började som universitetsadjunkt på Högskolan i Östersund och slutar som professor vid Mittuniversitetet. Det har varit en fantastiskt lärorik, givande och trevlig resa. Mest kommer jag dock att minnas alla kompetenta, seriösa och trevliga människor som jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med.

Högskolans nuvarande rektor Björn Brorström lämnar uppdraget den 31 december i år. Han har varit rektor vid högskolan sedan 2011. 

Läs mer

Styrelsens beslut har föregåtts av ett hörande med lärare, studenter och annan personal vid högskolan som genomfördes den 4 september. Läs mer om det här.

Text: Anna Kjellsson
Foto: Tina Staffrén, Mittuniversitetet