Sina Seipel vinnare av Forskar Grand Prix 2018

På fredagen avgjordes årets Forskar Grand Prix Borås i en spännande final. Fem personer tävlade i konsten att presentera sin forskning så spännande och pedagogiskt som möjligt på fyra minuter – och vinnare blev Sina Seipel, som forskar om kläder som kan känna av UV-ljus.

I presentationen fick publiken veta att hennes forskning kan göra att smarta, hållbara plagg, som med färgskiftning varnar för starkt solljus, kan nå konsumenten om de produceras med nya tekniker.

– Att presentera för den här publiken var väldigt annorlunda mot de presentationer jag vanligtvis gör. Det var en annan dynamik och jag fick direkt feedback, det var väldigt roligt, säger hon.

– Jag tycker alltid det är kul att tävla och då är det också härligt att vinna, säger Sina Seipel.

Det var ungefär 200 åskådare på plats på Högskolan i Borås. En stor del var gymnasieelever. Och det var de, tillsammans med en expertjury, som röstade på den bästa presentationen och utsåg vinnaren. De fick höra fyra presentationer om allt från varför pojkar skojretas, förlossningsskador, hur ungdomars sömn hänger ihop med hur de mår, kläder som kan mäta UV-ljus och en hållbar textilindustri.

– Våra tävlande var så bra, de presenterade sin forskning så att alla förstod och samtidigt var det riktigt kul. Jag tror och hoppas att publiken har fått en bra förståelse för vad forskning kan vara och vem som kan vara forskare, säger Anna Kjellsson, kommunikatör och projektledare vid Högskolan i Borås.

Fakta

De tävlande var: Adrian Zethraeus, projektledare för Re:textile, Fredrik Zimmerman, forskare inom pedagogik, Ida Nilsson, doktorand vid Göteborgs universitet och Södra Älvsborgs sjukhus, Malin Jakobsson, doktorand inom vårdvetenskap och Sina Seipel, doktorand inom textilteknologi.

Tävlingen arrangerades av Högskolan i Borås.

I juryn satt Petra Andersson, verksamhetsledare för dans på Kulturföreningen Tåget (bedömde scenframträdandet), Jon Koldenius, journalist på Sveriges Radio P4 Sjuhärad (bedömde begripligheten) och Soly Erlandsson, senior professor på Högskolan Väst (bedömde forskningen).

Det anordnades Forskar Grand Prix på sex orter under ForskarFredag. Vinnarna från delfinalerna möts i finalen i Stockholm i november.

Forskar Grand Prix samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Läs mer

Om Forskar Grand Prix

Text: Anna Kjellsson
Foto: Suss Wilén