Komplett labb flyttar in på Textilhögskolan

Det var som julafton. Lådor packades upp, allt skulle märkas och pärmar sorteras. Det var en blandning forskare och tekniker på plats och stämningen var uppsluppen.

Nu har högskolans mätutrustning utökats markant. En maskin som drar en dragkedja upp och ner, upp och ner, upp och ner. En dusch som regnar över textilen. Och en annan maskin som mäter vid vilket tryck vattendropparna tränger igenom tyget.

I den nya maskinparken ingår allt från små instrument till större maskiner som kan testa allt från till exempel vattenavvisning, vattentäthet och luftgenomströmning till dragtålighet, rivstyrka och nötning.

Nya möjligheter att testa egenskaper

Maskinerna ska användas i utbildning och forskning för att utvärdera material och textila konstruktioner. Något som är relevant för hela högskolan.

– Vi kan nu verifiera det vi gör genom att testa egenskaper i material och prototyper på ett sätt som vi inte haft möjlighet till innan. Det är dessutom bra för textilstudenterna att förstå hur maskinerna fungerar och hur mätningen går till innan de ger sig ut i arbetslivet, säger Ellinor Niit, lärare och forskare inom färgning och beredning vid Textilhögskolan.

– Den här utrustningen kan också bidra till att locka fler företag att bli samarbetspartners i vår forskning. Men det finns många fler forsknings- och utbildningsområden på högskolan som kommer att ha nytta av utrustningen, till exempel resursåtervinning, fortsätter hon.

Rätt plats för utrustningen

Anledningen till att den nya maskinparken hamnat här är att Textilhögskolan har köpt upp konkursboet från Textil- och läderlaboratoriet, som var ett ackrediterat provningslabb.

Ulrika Jansson, laboratorieingenjör och tidigare kvalitetsansvarig på Textil- och läderlaboratoriet är glad över att utrustningen hamnade på Textilhögskolan.

– Det här var det bästa som kunde hända. Det känns som att det är rätt saker som hamnar på rätt plats, säger hon.

Läs mer

Textilhögskolans labb

Forskning inom Textil och mode

Utbildning inom Textil

Text och video: Anna Kjellsson
Bild: Erika Danielsson