Lyckat initiativ med Plastkampen Borås

Syftet med Plastkampen Borås var att som den hållbara högskolan gå från ord till handling genom att ta ett krafttag för klimatet och uppmärksamma de problem plast innebär i vår natur och i världens hav. Dessutom var det ett bra tillfälle för högskolan att visa upp hur starka vi är inom hållbarhetsfältet, få ljus på vår forskning och våra hållbarhetscertifierade utbildningar lagom till sista ansökningsdag.

Plastkampen Borås har fått stort genomslag i media och har uppmärksammats av bland annat SVT, Borås Tidning och P4 Sjuhärad, och har även fått stor spridning i sociala medier av både företag, myndigheter och privatpersoner.

Under veckan pågick en mängd aktiviteter kopplade till plast och till högskolans forskning på plast och bioplast. Det genomfördes bland annat två ploggingtillfällen (promenera eller jogga och plocka plast) där nästan 100 personer deltog. Som tack fick alla deltagare en present i form av en frukt- och gröntpåse i nät från Borås Energi och Miljö.

Allmänheten bjöds på onsdagen in till en lunchföreläsning där forskaren Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy berättade om plastens utveckling under 1900-talet och om bioplastens framsteg. Högskolan bjöd också på vegetariska lunchwraps.

I Plastkampen Borås ingick även ett antal tävlingar. Vinnaren i Instagramtävlingen motiverade sitt bidrag: ”Miljön är sannerligen en till lika delar lokal som global fråga. Nästa generation behöver i alla fall ingen övertalning för att hugga i!”.

Skoltävlingen Klasskampen vanns av klass 5A på Engelbrektsskolan som lyckades plocka ihop hela 20,8 kilo plast! Klassen vinner ett besök av forskaren Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy.

I fredags hölls en stor avslutningsfest ute på Akademiplatsen i strålande solsken. Högskolan bjöd på vegetarisk korv och kaffe. Duon Moving Horizons bjöd på latinamerikansk livemusik.

Stort tack till alla er som på olika sätt deltog, hjälpte till och bidrog till Plastkampen Borås!

Läs mer

Några av de inslag som gjorts i media om Plastkampen Borås:

SVT Väst: Högskolan i Borås joggar och samlar plast – "ploggar" (extern länk)

SVT Väst: Högskolan samlar in plast (ca 6:30 in i programmet) (extern länk)

SR P4 Sjuhärad: Högskolan tar upp kampen mot plasten (extern länk)

Läs även högskolans pressmeddelande "Plastkampen Borås gjorde skillnad!" (extern länk)

Text: Lydia Andersson