Renovering av fasad ger möjlighet till nytt konstverk

Vy över baksidan på biblioteksbyggnaden med House of Knowledge i förgrunden

Fasaden på byggnaden är i stort behov av underhåll. En omfattande renovering där all gammal puts tas bort är därför planerad att inledas under våren och pågå till början av hösten.

Fakta om renoveringen
Renoveringen är planerad att påbörjas i slutet av april och avslutas i augusti/september. Mer information om ev. avspärrningar, påverkan och en mer detaljerad tidsplan kommer att presenteras efter projektets uppstartsmöte 9 april.

– Den kaxiga blå fågeln på bibliotekets fasad har blivit något av en symbol för Högskolan i Borås. Därför är det tråkigt att vi nu kommer att gå miste om den. Konst och skulpturer på vårt campus stärker vår attraktionskraft, samtidigt har vi hela tiden vetat om att street art är konstverk som lever en viss tid. Nu är det tid för något nytt. Det är en häftig vägg som vi erbjuder på högskolans bibliotek, en vägg som utmanar en ny konstnär. Det ska bli spännande att följa vad som kommer att växa fram härnäst, säger Ann-Christin Andréasson, kommunikationschef vid Högskolan i Borås.

Fakta om No Limit
Street art-festivalen No Limit har genomförts i Borås år 2014, 2015 och 2017. Hösten 2020 kommer festivalen åter till Borås för att utöka det stora utomhusgalleri som genom året har skapats i form av muralmålningar, skulpturer etc.

– Vi hade aldrig kunnat ana att DALeasts konstverk skulle bli så uppskattat. Även om det från början var menat som ett tillfälligt verk har vi verkligen försökt titta på alternativ där vi kan renovera väggen och ha fågeln kvar men tyvärr inte hittat någon lösning. Därför känns det väldigt roligt att vi nu kan erbjuda ett nytt konstverk för såväl boråsare som de som vistas på campus att vara stolta över, säger Birgitta van Dalen, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Läs mer

Läs mer i Akademiska Hus nyhet "Ny satsning på konst när biblioteksväggen vid Högskolan i Borås rustas upp" (extern länk)

Text: Johanna Avadahl/Kajsa Winnes
Foto: Anna Sigge